Uprawa borówek w Chinach i import do tego kraju szybko wzrastają

IMG 4475Produkcja borówek w Chinach, na skalę masową, rozpoczęła się w 2000 roku. W latach 2001-2007, przy wsparciu rządu oraz jednostek badawczych powierzchnia upraw wzrosła z 24 ha do 1414 ha, osiągając produkcję 390 ton rocznie. W latach 2008-2015 produkcja borówek w Chinach osiągnęła poziom 43 250 ton, a powierzchnia plantacji wzrosła do 31 200 ha.

Krzewy borówki wysokiej sadzi się głównie w prowincjach: Shandong, Guizhou i Liaoning. W Shandong plantacje zajmują 6000 ha, a co roku zbiera się z nich 15 tys. ton owoców - podaje Freshplaza. Niedawno zaczęły powstawać także plantacje w prowincjach Yunnan i Sichuan. Rozwija się uprawa borówek w szklarniach, w których owoce zbiera się w okresie od końca marca do połowy maja. W uprawach polowych zbiory przypadają na okres czerwiec-sierpień.

Na lokalnym rynku wzrasta konurencja. W ubiegłym sezonie ceny borówek w Chinach spadły w stosunku do 2011 r. o ponad 50 proc. Ok. 10 proc. produkcji stanowią owoce premium, które osiągają cenę o 30-50 proc. wyższą. Jedna z największych firm na chińskim rynku ma własne plantacje w Chile, a jej roczna sprzedaż borówek z chińskich i południowoamerykańskich upraw ma wartość 780 mln dolarów.

Import borówek do Chin wzrasta. Od 2012 r realizowane są dostawy z Chile (wzrost z poziomu 200 ton rocznie do 4000 ton w sezonie 2014/2015). W 2015 r. na chiński rynek dostali się Kanadyjczycy, którzy mogą eksportować borówki w okresie wrzesień-październik.

Przeczytaj także: W Niemczech pomimo suszy udany sezon w owocach miękkich

Powiązane artykuły

X