Nowy problem z jakością jabłek. Winne są drożdże

IMG 113a0Doniesienia o obecności drożdży Tilletiopsis pallescens na skórce jabłek, powodujących pogorszenie jakości, pojawiły się po raz pierwszy w Południowym Tyrolu w 1999  r. Następnie obserwowano je też w Holandii i Niemczech w 2005 r. Jak podaje freshplaza.it w listopadzie 2014 r. problem odnotowano w chorwackich sadach na jabłkach uprawianych pod osłonami w okolicach Vratisinec. Problem obserwowano na 6 proc. zebranych owoców.

Gatunek Tilletiopsis pallescens zasiedla skórkę jabłek, powodując przykrycie jej warstwą białego nalotu, często w formie plam. Najwięcej jest go w górnej części jabłek, w okolicach zagłębienia szypułkowego. Nalot powodowany przez drożdże obniża jakość owoców i ich wartość. Może się on pojawiać na owocach przed zbiorami lub w trakcie przechowywania.

Przeczytaj także: Pentiopirad – substancja aktywna nowego fungicydu w integrowanej ochronie sadów jabłoniowych

Powiązane artykuły

X