Podejście do ekologicznej produkcji jabłek w Polsce jest raczej sceptyczne. Łatwiej produkować porzeczkę czarną, są już bowiem preparaty, jak chociażby olej parafinowy, dopuszczone w ochronie przed wielkopąkowcem porzeczkowym. W przypadku ziarnkowych sytuacja jest bardziej złożona i brakuje wielu elementów składających się na produkcję ekologiczną. Jak to wygląda u naszych sąsiadów?
W listopadzie 2010 roku w Monachium odbyło się europejskie forum producentów owoców ekologicznych. Podczas jego trwania podano, że w UE w 2009 roku wyprodukowano ponad 94 tys. ton jabłek ekologicznych. Warunki pogodowe w 2010 roku były nadzwyczaj trudne, więc można oczekiwać, że ten wynik nie został powtórzony. Ceny na jabłka ekologiczne powoli stabilizują się z lekką tendencją wzrostową.
Źródło: fruchtportal.de

    
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Sadownicy polują