Owocowanie w stanie Waszyngton cieszy tamtejszych producentów: plony jabłek niewiele niższe od zakładanych, owoce doskonale wybarwione z powodu chłodnych nocy i… mniejsze zbiory w Europie. Poza tym suchy klimat bardziej sprzyja sadownikom, niż rozwojowi chorób.


Owoce z Waszyngtonu są eksportowane do Kanady i Meksyku oraz do Tajwanu, Chin, Indonezji i Indii. Mimo że Chiny są największym konkurentem dla amerykańskich jabłek, to jednak udało się wygospodarować miejsce dla innych odmian niż ‘Fuji’.


Amerykańscy farmerzy dla bezpieczeństwa finansowego zdecydowali się jednak wprowadzić inne gatunki sadownicze do uprawy, aby zmniejszyć ryzyko, jakie niosła „jabłkowa” specjalizacja, a także stawiają na nowe odmiany.


Źródło:  www.freshplaza.com



Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Sadownicy polują