Międzynarodowy zespół badaczy rozszyfrował sekwencje genetyczne poziomki (Fragaria vesca) i kakaowca właściwego. Pozwoli to otrzymać odmiany smaczniejsze i odporniejsze na szkodniki oraz wymagające mniej nawozów. Poziomka, choć ma mniejsze znaczenie w produkcji, jest pramatką truskawek, owoców popularnych na wielu kontynentach.
Poziomki okazały się skomplikowane "genetycznie" – 34 809 genów, tj. więcej niż posiada człowiek. Duży stopień trudności spowodowały selekcje i prace hodowlane prowadzone  przez dziesięciolecia. Co dziwne, okazało się, że niektóre sekwencje genów są takie jak w jabłkach lub wiśniach. Najważniejsze dla dalszych prac jest jednak wyodrębnienie tych części genomu, które są odpowiedzialne za smak, zapach, odporność na choroby i szkodniki oraz inne cechy produkcyjne. Wiedza ta będzie podstawą do modyfikacji tych ważnych cech odmianowych.
Źródło: „Rzeczpospolita”, Piotr Kościelniak, na podstawie „Nature Genetics”,
https://www.rp.pl/artykul/585135_Genetycy-doszli-do-deseru.html
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia