Badania genomu winorośli

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) zakończył kompleksową analizę genetyczną udomowionej winorośli. Naukowcy są zaskoczeni, zastosowanie nowoczesnych technologii ukazało bowiem niezwykłą różnorodność genetyczną Vitis vinifera. Badania zapoczątkowują poszukiwania możliwości modyfikacji dla uzyskania odmian odpornych na szkodniki i patogeny.
Choć winorośl (Vitis vinifera) udomowiono 8000 lat temu na Bliskim Wschodzie, to nadal potencjał genetyczny tego gatunku nie został wykorzystany i powinny być prowadzone prace hodowlane w celu uzyskania pożądanych cech. Wiele popularnych odmian nie było dotychczas krzyżowanych, a można by spodziewać się u potomstwa korzystnych cech. Hamulcem w hodowli są sprawdzone receptury i udany smak win wytwarzanych z konkretnych odmian w ostatnich wiekach. Produkcja winogron była znacznie mniej intensywna 400 lat temu niż obecnie, należy więc poszukiwać nowych odmian lepiej przystosowanych do nowoczesnej produkcji z ograniczeniem stosowania środków ochrony.
Źródło: physorg.com, freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

X