Chorwacki rynek owoców

W Chorwacji mamy do czynienia ze zdywersyfikowanym sposobem upraw owocow i warzyw, pomimo tego rodzima produkcja ogrodnicza zaspokaja ponad 2/3 popytu. Przede wszystkim największe ilości importowanych do tego kraju produktow stanowią świeŜe i przetworzone owoce. Tu największe ilości stanowią banany, cytrusy, winogrona, brzoskwinie oraz ananasy, arbuzy oraz owoce kiwi. Owoce w głownej mierze sprowadzane są z Ekwadoru, Kolumbii, państw unijnych, RPA, USA, Kostaryki, Turcji czy Argentyny. W przypadku rynku owocow świeŜych w chorwackich zbiorach dominują przede
wszystkim winogrona – około 200,0 tys. ton zbieranych corocznie oraz jabłka z wolumenem niecałych 100,0 tys. ton rocznie. Ponadto spore ilości stanowi produkcja śliwek, mandarynek czy wiśni. W sumie w 2009 roku łączne zbiory owocow w Chorwacji oszacowano na około 470,0 tys. ton. Poza świeżymi produktami ogrodnictwa Chorwacja jest znaczącym producentem przetworow owocowo-warzywnych. Średnioroczny wolumen produkcji sokow owocowych kształtuje się na poziomie 850,0 tys. ton.
Źrodło: FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA Attache Reports
 

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X