Anomalie pogodowe 2019 i ich wpływ na produkcję owoców

 

Przymrozki, susza, rekordowo wysokie temperatury i gradobicia to tylko niektóre z anomalii pogodowych, które dały się w tym roku we znaki. I chociaż utrudnień w produkcji nie brakowało również polskim sadownikom, w zdecydowanie gorszej sytuacji byli rolnicy z południa Europy. Niestety, zmiany klimatu postępują, a eksperci przekonują, że z tego względu oczekuje się dalszych spadków wydajności upraw w krajach śródziemnomorskich (o ponad 80% do 2100 r.).

PROFEL, czyli Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Przetwórczego Owoców i Warzyw, opublikowało raport o tym, jak zmiany klimatu wpływają na branżę przetwórczą. Niespodziewane anomalie pogodowe i spadki plonowania, to większa konkurencja o surowce, konieczność oferowania wyższych cen i praca na niepełnej wydajności linii produkcyjnych. Chociaż raport pokazuje punkt widzenia branży przetwórczej, pojawia się w nim kilka ciekawych spostrzeżeń. 

Niedawny raport opublikowany przez Europejską Agencję Środowiska (EOG) przewiduje, że zmiany klimatu mogą obniżyć wartość europejskiego rolnictwa o 16% do 2050 r. ze względu na susze i niekontrolowane powodzie.

Według raportu, zmiany klimatu mogą wywrócić do góry nogami cały agrobiznes w UE, ponieważ oczekuje się spadku wydajności upraw w krajach śródziemnomorskich (o ponad 80% do 2100 r.), Podczas gdy regiony północne i zachodnie mogą doświadczać dłuższych sezonów wegetacyjnych i bardziej odpowiednich warunków dla intensyfikacja rolnictwa. W szczególności wzrośnie częstotliwość susz, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego wiosną i latem, podczas gdy wartości gruntów mogą wzrosnąć o 8% w Europie Zachodniej i jeszcze bardziej w krajach nordyckich i bałtyckich.

Dowodzą tego lata 2017, 2018 i ponownie 2019. W niektórych częściach Europy występuje niedobór wody lub sezonowe susze, podczas gdy w innych występują gwałtowne powodzie.

W całej Europie wysokie temperatury miały negatywny wpływ na uprawy letnie. Wysokie dzienne temperatury i brak odpowiedniego zaopatrzenia w wodę negatywnie wpłynęły na zapylanie, podczas gdy wysokie nocne temperatury zwiększały oddychanie roślin i zmniejszały dzienną akumulację biomasy netto. W rezultacie potencjał dochodowości spadł. Sytuacja pogorszyła się jeszcze w niektórych krajach europejskich, w których rolnikom zabroniono używania wód powierzchniowych lub gruntowych do nawadniania swoich upraw.

Latem tego roku zarejestrowano co najmniej trzy fale upałów o temperaturze powyżej 40 ° C w środkowej i północnej Francji, krajach Beneluksu, północno-zachodnich Niemczech i części Półwyspu Iberyjskiego.

W sektorze owoców w Europie w Grecji wystąpiły wyjątkowe gradobicie i burze z piorunami, które poważnie uderzyły w uprawy brzoskwiń i moreli, co dotknęło około 20% obszarów.

W szczególności uprawy truskawek i wiśni w Europie odnotowały straty nawet o 40%, a późne przymrozki spowodowały również poważne straty w uprawach malin i śliwek. (...)

– Zmiany klimatu stały się bardzo poważnym problemem w sektorze przetwórstwa owoców i warzyw, ponieważ kilka kolejnych lat ekstremalnych i niestabilnych warunków pogodowych doprowadziło do spadku plonów, a straty na polach skutkowały zmniejszonymi i nieregularnymi dostawami surowców do fabryk przetwórczych – czytamy w raporcie.

Według PROFEL, zmieniające się wzorce pogodowe po raz kolejny miały szkodliwy wpływ na przetwórców owoców i warzyw także w tym roku. Kraje będące głównymi producentami doświadczyły ekstremalnych warunków pogodowych przez cały sezon letni, a plony spadły w różnym stopniu w zależności od regionu.

 

Poniżej kilka informacji z minionego roku z anomaliami pogodowymi w tle:

 

serbskiemaliny

Czytaj całość: Serbskie maliny pod śniegiem – producenci są zdesperowani

 

Bez nazwy
Czytaj całość:  Przymrozki: W wielu gospodarstwach zniszczone są całe plantacje

 

ordzawienia
Czytaj całość: Tak wyglądają zawiązki po przymrozkach...

 

wlochystankleskiCzytaj całość: Włochy – apele o ogłoszenie stanu klęski żywiołowej

 

szydlow
Czytaj całość: Katastrofalne gradobicie w gminie Szydłów

 

francja2
Czytaj całość: Francja: Upały niszczą winnice

 

plonacegaje
Czytaj całość: Płonące gaje oliwne we Włoszech

 

grecjaCzytaj całość: Niszczące burze w Grecji

 

Powiązane artykuły

Czy grad staje się letnim standardem?

Jesienne cięcie korzeni

X