Hiszpania i Włochy: mniej owoców – wyższa cena?

 

W tym roku, w wyniku trudności ze zgromadzeniem odpowiedniej ilości siły roboczej i przymrozków, zbiory owoców pestkowych w Hiszpanii i we Włoszech mogą być zdecydowanie mniejsze a to oznacza, że cena nektaryn, brzoskwiń i moreli może być wysoka.

Zbiór hiszpańskich nektaryn i brzoskwiń rozpoczął się w regionach Murcji, Katalonii i Aragonii i ma zakończyć się pod koniec maja. Sezon eksportowy potrwa tu od marca do października, okres szczytowy będzie miał miejsce od maja do września. 

Jednak przewiduje się, że jeśli chodzi o nektaryny, w porównaniu z ubiegłym rokiem, nastąpi spadek wydajności hiszpańskiego eksportu o 20 %. Szacunki przewidują, że w tym roku będzie to 508 milionów kg owoców. Ma to związek z pandemią Covid-19 i z niedoborem siły roboczej, Hiszpanie mówią o braku aż 40% pracowników, głównie z Maroka, Białorusi i Ukrainy, którzy z powodu ograniczeń nie mogli wjechać na terytorium kraju.

Hiszpania jest największym eksporterem nektaryn i brzoskwiń, a jej głównymi rynkami eksportowymi są Niemcy, Francja, Włochy i Wielka Brytania. W roku 2019 Hiszpanie wyeksportowali 829,4 tys. ton owoców, w tym roku popyt wzrósł o 23%.

Jednak zwiększony popyt i niedobory siły roboczej spowodowały wzrost ceny hurtowej nektaryn nawet o 43%, co może złagodzić skutki mniejszych zbiorów. Na przykład cena białej nektaryny wzrosła z 1,50  do 2,13 EUR a żółtej z 1,50 do 2,15 EUR. 

W gorszej sytuacji są Włosi, którzy są drugim co do wielkości eksporterem moreli. Mrozy, której miały miejsce na przełomie marca i kwietnia w regionie Emilia-Romania spowodowały tam spadek produkcji o prawie 90%, w porównaniu z minionym rokiem.  Producenci moreli również mają problem z niedoborem siły roboczej.

Oczekuje się, że łączna wielkość produkcji we Włoszech w 2020 r. wyniesie 136 tys. ton, co stanowi 56% spadek w porównaniu z około 307 tys. ton w 2019 r.

Źródło: freshplaza

Powiązane artykuły

X