Stany magazynowe – ile jabłek zostało w europejskich chłodniach?

 

WAPA opublikowała zestawienie zapasów jabłek deserowych. Na dzień 1 czerwca 2020 roku w europejskich chłodniach było łącznie 656 959 ton jabłek, w Polsce 58 000 ton.

Jak podaje WAPA w polskich chłodniach zostało 15 000 ton Idareda, 12 000 ton Golden Deliciousa, 10 000 ton Red Jonaprinca, 8 000 ton Glostera, 5 000 ton Szampiona, 2 000 ton Jonagolda i 1 000 ton Gali.

Najwięcej jabłek w chłodniach mieli Włosi 206 588 ton, ponad połowę zapasów stanowi Golden Delicious (156 011 ton). Drugie miejsce zajmuje Francja z 153 153 tonami a trzecie Hiszpania 69 475 ton.

Jeśli chodzi o gruszki, europejskie zapasy tych owoców na dzień 1 czerwca wynosiły 41 300 ton (w tym 40 361 ton Konferencji). Najwięcej gruszek w chłodniach ma Holandia – 31 456 ton i Hiszpania – 8 483 ton. Nieznaczne ilości mają jeszcze następujące kraje: Belgia 815 ton, Francja 322 ton, Niemcy 219 ton i Szwajcaria 5 ton.

Powiązane artykuły

X