Straty w produkcji śliwek na Węgrzech wynoszą ponad 50%

 

Średnie zbiory śliwek na Węgrzech to 65 tys. ton, jednak w sezonie obecnym szacuje się zbiory znacznie poniżej tego standardu, które wyniosą od 23 do 32 tys. ton. Oznacza to spadek o 50,8%, a przy najgorszych szacunkach nawet o 64%. Takie informacje podała Węgierska Międzynarodowa Organizacja ds. Owoców i Warzyw (FruitVeB) i Krajowa Izba Rolnicza (NAK).

U przyczyn strat leżą znaczne szkody spowodowane wiosennymi przymrozkami, które wystąpiły pod koniec marca, w kwietniu i maju. Sytuację pogorszyła wyjątkowo sucha pogoda późną zimą i wczesną wiosną. Sezon śliwkowy na Węgrzech rozpoczął się w pierwszej połowie lipca, jednak na rynek trafiały wówczas nieznaczne ilości wczesnych odmian (Katinka, Cacanska Rana, Topfive) z cieplejszych rejonów uprawy. Szczyt krajowego sezonu śliwkowego przypada zazwyczaj na koniec lipca, kiedy to zbiory odmian Cacanska Lepotica i Stanley stanowią 60% całej produkcji.

Powierzchnia uprawy śliw na Węgrzech sięga 6,4 tys. hektarów. Zdecydowana większość produkcji (75-80%) sprzedawana jest na rynku krajowym. 50% trafia do przetwórstwa. Na eksport sprzedawane jest 20-25% węgierskich śliwek.

Źródło: FreshPlaza

Powiązane artykuły

X