Mołdawia: Znaczy spadek przerobu jabłek

 

Przedstawiciele Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw z Mołdawii uważają, że w sezonie 2020-2021 mołdawscy producenci koncentratów, soków i suszonych jabłek przetworzą nie więcej niż 100 tys. ton jabłek. To prawie trzykrotnie mniej niż w ubiegłym sezonie, kiedy to przetworzono około 290 tys. ton jabłek. W tym sezonie poziom przerobu tego surowca może być więc najniższy od pięciu lat, w sezonie 2015/2016 przetworzono 115 tys. ton.

Gwałtowny spadek liczby jabłek przemysłowych na rynku mołdawskim jest wynikiem znacznie mniejszych zbiorów. 

Jeśli więc w 2019 roku kraj zebrał 610 tys. ton jabłek, to w 2020 roku zbiory tych owoców, zgodnie z ostatnimi prognozami, będą poniżej 500 tys. ton. Od połowy października większość produktów jest sortowana z przeznaczaniem na przechowywana. Biorąc pod uwagę dostępność wolnych powierzchni magazynowych, nawet małe owoce są przeznaczone na mniej lub bardziej długoterminowe przechowywanie, z nadzieją, że zimą zostaną wyeksportowane na rynek rosyjski i rumuński.

Jednak ze względu na opady, zbiory późnych odmian jabłek uległy spowolnieniu i najprawdopodobniej potrwają jeszcze od dwóch do trzech tygodni. Jeśli na przełomie października i listopada pojawią się przymrozki, jakość jabłek w sadach wyraźnie się pogorszy, co skróci okres przydatności do spożycia. Biorąc pod uwagę te opcje, przetwórcy zakładają, że znaczna ilość jabłek do przetwórstwa zostanie sprzedana pod koniec jesieni z magazynów, a pod koniec zimy i wiosny z chłodni.

Tej jesieni, po przerwie trwającej od roku do dwóch lat, trzy stosunkowo małe przetwórnie zlokalizowane na północy i południu Mołdawii wznowiły przyjmowanie jabłek do przetwórstwa. Biorąc pod uwagę fakt, że nabywcy surowców w bieżącym sezonie chętnie rozważają oferty sprzedaży nawet niewielkich partii surowca, ci mali przetwórcy tworzą konkurencję dla czterech dużych mołdawskich producentów koncentratów. W rezultacie, jeśli w zeszłym sezonie średnia cena jabłka przemysłowego wynosiła nieco poniżej 2 lejów / kg (0,46 zł/kg), to w tym roku ceny tego surowca wahają się w szerokich granicach 2,2-3,2 lejów / kg (0,50-0,73 zł/kg).

Źródło: EastFruit

Powiązane artykuły

X