Argentyna: Zbiory jabłek i gruszek wyższe o 15%

 

Produkcja gruszek i jabłek w Argentynie osiągnie 1,18 mln ton, co oznacza wzrost o około 15% w porównaniu z poprzednim sezonem, w którym to zebrano 1,03 mln ton.

Według raportu Departamentu Rolnictwa Ameryki Północnej (USDA), Argentyna wyprodukuje 610 000 ton gruszek (550 000 ton w sezonie 2019/2020) i 570 000 ton jabłek (480 000 ton) .

Jeśli chodzi o rynek zagraniczny, USDA szacuje, że argentyński eksport gruszek spadnie do 320 tys.ton (330 tys.ton w sezonie 2019/2020), a jabłek do 110 tys.ton (112 tys.ton) , ze względu na silny wzrost dostaw tych owoców w krajach półkuli północnej.

Według raportu krajowe spożycie świeżych jabłek wyniesie 460 800 ton, a gruszek 290 000 ton, co oznacza odpowiednio wzrost o 2,2% i 7,4% w porównaniu z kampanią 2019/2020, głównie za sprawa spadku eksportu.

Według USDA, główną odmianą jabłek produkowaną w Argentynie jest Red Delicious, który stanowi 64% nasadzeń), kolejne miejsca zajmują odmiany: Granny Smith (14%), Gala (13%) i Cripps Pink / Pink Lady (6%).

Jeśli chodzi o gruszki, Argentyna produkuje głównie odmiany: Packham's Triumph (41%), D'Anjou (24%), Williams (16%), Abate Fetel (6%) i Bosc (5%)

 

Powiązane artykuły

X