W trosce o dobro najmłodszych – „Owoce w szkole”

Skąd pomysł?
W Unii Europejskiej problemy z nadwagą ma około 22 mln dzieci. W śród nich ponad 5 mln cierpi na otyłość. Zgodnie z prognozami liczba takich dzieci będzie rosnąć każdego roku o kolejne 400 tys. dzieci. Nie należy wspominać, że jest to duży problem, w którego zwalczaniu może pomóc zmiana sposobu odżywiania, a w szczególności rezygnacja z niezdrowych przekąsek na rzecz owoców i warzyw. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne spożycie owoców i warzyw na jedną osobę powinno wynosić 400 gramów. Jak nietrudno się domyślić większość mieszkańców Europy daleka jest od tego wskazania. Problem dotyczy głównie młodych ludzi. Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” powstał jako odpowiedź Komisji Europejskiej na pogarszający się stan zdrowia ludzi wynikający ze złych nawyków żywieniowych nabywanych od najmłodszych lat, oraz w celu zmniejszenia ryzyka poważnych problemów zdrowotnych w późniejszym etapie życia.

Kto bierze udział?
„Owoce w szkole” – to uruchomiony przez Komisję Europejską program Wspólnej Polityki Rolnej od roku szkolnego 2009/2010. Bierze w nim udział większość państw członkowskich UE. Polska również przystąpiła do tego programu. Jeśli chodzi o środki finansowania programu, to 75% to środki pochodzące z budżetu Unii Europejskiej, a 25% z budżetu krajowego. Łącznie w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ono ok. 48,9 mln PLN (12,3 mln EUR).
W Polsce programem zostały objęte szkoły podstawowe, uczniowie klas I-III. Podstawową misją programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, którą ma spowodować zwiększenie spożycia owoców i warzyw w codziennej diecie. Ponadto program ma na celu promowanie zdrowego odżywiania się dzięki działaniom o charakterze edukacyjnym realizowanym w szkołach podstawowych.

Co z tego mają dzieci?
Dzieci uczestniczące w programie mają dostęp do: świeżych owoców (jabłka, gruszki, truskawki), świeżych warzyw (marchew, słodka papryka, rzodkiewki), soków owocowych, warzywnych oraz owocowo–warzywnych.
Każdy uczeń biorący udział w programie jednorazowo otrzymuje porcję świeżych produktów ogrodniczych, składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu, dzieciom podawane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki, zgodnie z przepisami, nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru, ani substancji słodzących. Za jakość dostarczanych produktów ogrodniczych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca. Owoce i warzywa niespełniające wymogów jakościowych nie mogą być wykorzystane do programu, zatem szkoła nie powinna ich przyjąć.
Wykaz zatwierdzonych dostawców do programu „Owoce w szkole”, jak i szkół zgłoszonych na bieżący rok szkolny udostępniony jest na stronie internetowej Agencji Rynku Rolnego.

Jakie korzyści?

  •  Poprzez możliwość bezpłatnego dostępu do świeżych produktów w dzieciach kształtuje się nawyk regularnego spożywania owoców i warzyw.
  •  Cała grupa uczniów spożywa owoce i warzywa – grupowość w tym przypadku sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci – jedzą wszyscy.
  • Obowiązkowe działania edukacyjne prowadzone w ramach programu mogą inspirować nauczycieli do podejmowania nowych inicjatyw dotyczących zdrowego stylu życia.
  • Korzyść dla producentów ekologicznej żywności – nowy rynek zbytu i to dosyć spory – dużo szkół bierze udział, być może w przyszłości akcja przeniesie się na wyższe stopnie edukacji.


Autorka: Magdalena Wszołek
Źródła: http://www.owocewszkole.com/
http://www.arr.gov.pl/
 

Powiązane artykuły

X