Wpływ aktywatorów na rozwój zawiązków owoców

Dlaczego tak ważne jest optymalne odżywienie młodych zawiązków? Należy pamiętać, że najbardziej intensywne podziały komórkowe następują w ciągu kilku tygodni po zawiązaniu owoców np. jabłka osiągają 50% swojej ostatecznej wielkości już po około 7–8 tygodniach od zawiązania owoców.  W przypadku krzewów owocowych okres ten jest oczywiście jeszcze krótszy. W uproszczeniu możemy powiedzieć, że z zawiązków, które były wyraźnie mniejsze wyrastają mniejsze owoce. Okres ten jest kluczowy również dla zapewnienia optymalnego odżywienia fosforem i wapniem, co wpływa nie tylko na wielkość owoców, ale przede wszystkim na ich jakość zarówno w trakcie zbioru, jak i po przechowywaniu.
    

Właściwe odżywienie młodych, intensywnie rosnących zawiązków owoców zapewnia uzyskanie satysfakcjonującego plonu owoców wysokiej jakości. Najlepsze efekty można osiągnąć stosując preparaty, które nie tylko dostarczają roślinom potrzebnych składników pokarmowych, ale również aktywują  ich pobieranie z gleby. Zapewniają to aktywatory zawierające filtraty z alg. Preparaty te aktywują szereg procesów odgrywających kluczową rolę w uzyskaniu wysokiego plonu: pobieranie składników pokarmowych poprzez zwiększenie aktywności odpowiedzialnych  za nie enzymów np. reduktazy azotanowej, fosfataz, syntezę chlorofilu i fotosyntezę oraz syntezę poliamin – związków biorących udział w regulacji kwitnienia, zapłodnienia i wiązania owoców.  Ponadto poprawiają odżywienie młodych intensywnie rosnących zawiązków owoców poprzez  aktywację pobierania składników mineralnych przez roślinę, stymulują intensywne podziały komórkowe w młodych zawiązkach tym samym przyczyniając się do ich szybszego wzrostu. Pamiętajmy, że więcej podziałów komórkowych w młodych zawiązkach to więcej komórek w  każdym zawiązku, a w perspektywie większe owoce.  Aktywacja odżywienia mineralnego młodych zawiązków jest szczególnie ważna w przypadku obfitego owocowania – zawiązanie dużej liczby owoców może prowadzić do ich zdrobnienia.

Wyniki doświadczeń przeprowadzonych w sadach i na plantacjach roślin jagodowych wyraźnie wskazują, że aktywatory np. Calibra nie tylko poprawia wielkość owoców (większy udział w plonie owoców o większej średnicy), ale wpływają pozytywnie na takie cechy owoców jak zawartość cukrów, a nawet ogranicza podatność owoców na pękanie (czereśnie). W doświadczeniach przeprowadzonych w uprawie malin i truskawek zaobserwowano również, że owoce zebrane z części plantacji opryskiwanych aktywatorem były intensywniej wybarwione. Poprawę wybarwienia zaobserwowano również w doświadczeniach prowadzonych w uprawie czereśni (efekt był szczególnie widoczny na odmianach o jaśniejszym kolorze skórki), ponadto owoce można było zacząć zbierać kilka dni wcześniej w porównaniu z drzewami kontrolnymi. W roku 2010, kiedy niekorzystne warunki pogodowe utrudniały  zawiązywaniu owoców, stwierdzono, że na drzewach opryskiwanych aktywatorem pozostało więcej owoców, co wraz ze wzrostem masy pojedynczych owoców istotnie zwiększyło plon.  Na plantacji porzeczki czarnej odmiany Tisel i Tiben stwierdzono korzystny wpływ preparatu nie tylko na średnicę owoców, ale również na liczbę owoców w gronie i zawartość cukrów w owocach.
    

Większość roślin sadowniczych ma stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na fosfor. Niedostateczne odżywienie fosforem w trakcie wzrostu zawiązków owoców negatywnie wpływa na wielkość i jakość plonu – owoce są drobne, słabiej wybarwione, niezbyt smaczne, a po zbiorze krócej się przechowują i są mniej trwałe w obrocie.  Aby zapewnić optymalne zaopatrzenie intensywnie rosnących zawiązków owoców w fosfor należy zastosować aktywatory zawierające  fosfor (340,6 g P2O5/L) i potas (65 g K2O/L) np. Folofos. Dzięki przeprowadzonym doświadczeniom wiadomo, że owoce zebrane z drzew opryskiwanych tym preparatem są bardziej jędrne i mniej podatne na obicia zarówno w trakcie zbioru, jak również transportu i obrotu.  Owoce lepiej się przechowują i dłużej zachowują wysoką jakość również w obrocie. Optymalne odżywienie fosforem  zapewnienia również lepsze wybarwienie owoców i wyższą zawartość cukrów w owocach, co bezpośrednio przekłada się na ich lepszy smak.
    

W okresie intensywnego wzrostu zawiązków przypada również termin wykonania pierwszych zabiegów poprawiających odżywienie wapniem. Z bogatej palety aktywatorów na szczególną uwagę zasługuje Folical. Preparat ten zawiera wapń (202,5 g CaO/L) w formie łatwo przyswajalnej dla roślin, nie zawiera azotu i jest całkowicie bezpieczny dla młodych zawiązków.
    

Zastosowanie aktywatorów stanowi uzupełnienie tradycyjnych technologii produkcji owoców, a efektem ich stosowania jest poprawa wielkości i jakości plonu. Bardziej dorodne, jędrne i smaczniejsze owoce łatwiej znajdą nabywców.

Źródło: Anna Skomska na podstawie opracowania dr Beaty Kawki, Jatrejon
 

Powiązane artykuły

X