Wybarwianie jabłek w sadach

Wybarwienie jabłek jest bardzo ważne. Wpływa ono na opłacalności uprawy oraz decyduje o możliwościach zbytu owoców. Duże i ładnie wybarwione owoce są chętniej kupowane przez konsumentów. Wybarwienie owoców jest procesem długotrwałym i skomplikowanym biochemicznie. Właściwe wybarwienie jabłek zależy np. od: cech genetycznych otrzymanych w trakcie hodowli danej odmiany, zawartości antocyjanów w liściach i owocach, zasobności składników pokarmowych w glebie oraz zastosowanego nawożenia fosforem, potasem, magnezem, borem i manganem, wysokości nawożenia azotem - nadmierne nawożenie azotem pogarsza wybarwienie owoców, zawartości cukrów w owocach - im wyższa zawartość cukrów, tym wybarwienie owoców jest lepsze - na gromadzenie cukrów w owocach mają wpływ potas, bor i mangan, przebiegu pogody w okresie dojrzewania owoców - wahania temperatury między dniem a nocą sprzyjają wybarwianiu owoców, a wysokie temperatury i mała ich amplituda w ciągu doby hamują proces wybarwiania oraz nasłonecznienia owoców - na wierzchołkach drzew owoce są lepiej wybarwione niż w głębi korony, gdzie jest ograniczony dostęp światła.

Na wybarwienie owoców mają wpływ antocyjany - barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą one do flawonoidów. Barwa antocyjanów zależy od pH środowiska, w jakim się one znajdują. W przypadku kwaśnego pH poniżej 7 są one czerwone, a w pH obojętnym lub zasadowym pH > 7, mają barwę niebieską lub fioletową. Oprócz antocyjanów na wybarwienie owoców mają wpływ karotenoidy, ksantofile oraz chlorofil. W celu uzyskania zielonej skórki podstawowej owoców należy zapewnić dobre zaopatrzenie drzew w mangan, magnez i żelazo, szczególnie w okresie od ruszenia wegetacji do końca lipca. W celu lepszego wybarwienia owoców jabłek w sadach wskazane jest zastosowanie np. nawozu: Rosaphos, Nectar intense, Colorado, Seniphos i inne. Przed ich zastosowaniem należy zapoznać się z etykietą-instrukcją stosowania dołączoną do opakowania.
 

Powiązane artykuły

X