Prognosfruit 2010 – cz. II

Produkcja gruszek w UE

Niekwestionowanym liderem w produkcji gruszki w UE 27 są Włochy. W latach 2001-2009 dostarczali

od 759 tys. ton w roku małego urodzaju (2008) do 966 tys. ton w roku dobrego owocowania (2006).Zmienność w produkcji tego gatunku jest większa niż w przypadku jabłek. W 2009 roku we Włoszech zebrano 858 tys. ton, a na tę jesień przewidywane są rekordowo niskie polny – 655 tys. ton.
Na drugim miejscu plasuje się Hiszpania, ale w jej przypadku można mówić o sukcesywnym zmniejszeniu się produkcji gruszki. W latach 2001-2003 zbierano tam powyżej 600 tys. ton, a w 2007 roku - 495 tys. ton, w 2008 roku – 476 tys. ton. W 2009 roku plon wyniósł 429 tys. ton, a na ten rok szacowany na 441 tys. ton.
Liczącym się producentem gruszki jest również Francja z produkcją oscylującą wokół 200 tys. ton. W latach 2001-2009. Rok temu zebrano 202 tys. ton, a na ten rok prognozowany jest spadek do około 174 tys. ton owoców tego gatunku.
O wzroście produkcji można mówić w przypadku Belgii. W latach 2001-2003 nie przekraczała ona 200 tys. ton, natomiast w 2009 roku wyniosła 307 tys. ton, a na ten rok zapowiadane są jednak niższe zbiory gruszki rzędu 228 tys. ton.
W ostatnich latach zwiększenie produkcji następuje również w Holandii. W 2009 roku wyniosła ona rekordowo 301 tys. ton, w tym roku prawdopodobnie około 267 tys. ton.
Powyżej 100 tys. ton gruszki produkowane jest w Portugalii, tylko w roku 2003 mniej – 90 tys. ton. Potwierdza się, że 2009 rok był bardzo sprzyjający dla produkcji owoców tego gatunku w Europie, plonowanie bowiem osiągnęło wtedy w tym kraju rekordowy pułap – 248 tys. ton. W tym roku portugalscy producenci spodziewają się zbiorów w wysokości około 149 tys. ton.
Polska produkcja gruszki w latach 2001-2009 nie przekraczała 100 tys. ton, choć w wyjątkowo sprzyjającym roku 2002 i 2009 dochodziła do 90 tys. ton. Tej jesieni zbierzemy najprawdopodobniej około 40 tys. ton, ale to i tak nieco więcej niż w 2007 roku, kiedy plon wyniósł  tylko 31 tys. ton.
W krajach UE 27 produkuje się zazwyczaj około 2,5-2,6 mln ton gruszki. W roku 2006 wyprodukowano 2,69 mln ton, w 2007 roku – 2,538 mln ton, w 2008 roku – 2,179 mln ton, w 2009 roku 2,65 mln ton owoców tego gatunku, a tej jesieni zbiory nie przekroczą najprawdopodobniej 2,155 mln ton. Jeśli tak się stanie, to obecny rok będzie najgorszy pod względem produkcji gruszki w Europie w omawianym zakresie czasowym, cdn...
Źródło: materiały konferencyjne Prognosfruit 2010
 

Powiązane artykuły

X