Proces przechowywania owoców powinien być poprzedzony przygotowaniem komór jak i instalacji oraz poszczególnych urządzeń do niezawodnej eksploatacji.

W komorach chłodniczych przed uruchomieniem instalacji na nowy sezon przechowalniczy powinny być zakończone przeglądy techniczne i remonty urządzeń chłodniczych.
W komorach gazoszczelnych przed rozpoczęciem załadunku owocami należy wykonać próby gazoszczelności. W tym celu każdą komorę hermetycznie zamyka się i wpompowuje powietrze za pomocą sprężarki, tak aby wywołać w komorze nadciśnienie. Wskaźnikiem tego nadciśnienia może być U-rurka zamocowana do króćca znajdującego się na drzwiach służącego do podłączenia analizatora O2 lub CO2.  W razie stwierdzenia nieszczelności, należy je odszukać i usunąć, po czym próbę szczelności powtórzyć. Dzięki temu uniknie się przykrych niespodzianek, kiedy po całkowitym wypełnieniu komory owocami nie można uzyskać zakładanego składu atmosfery, a znalezienie nieszczelności w takich warunkach jest praktycznie niemożliwe. Sprawdzić należy stan uszczelek, drzwi gazoszczelnych oraz całego osprzętu, na przykład syfonów, zaworów czy worków kompensacyjnych. Sprawdzeniu i kalibracji powinny zostać poddane analizatory tlenu i dwutlenku węgla. W przypadku posiadania płuczek dwutlenku węgla one także powinny zostać poddane przeglądowi.
Przed przystąpieniem do załadunku owoców komora przechowalnicza powinna być wyczyszczona, umyta i wychłodzona. W zależności od technologii jej wykonania, schładzanie należy rozpocząć nawet na kilka dni przed zbiorami owoców. Im więcej ciepła musimy usunąć z komory (grube betonowe ściany, stropy), tym czas schładzania będzie dłuższy.

UWAGA: Należy pamiętać o tym, że warunkiem właściwego funkcjonowania agregatu chłodniczego i całej instalacji chłodniczej jest dokonywanie okresowych przeglądów, które należy wykonać przed rozpoczęciem sezonu przechowalniczego.

mgr inż. Krzysztof Sobiepanek

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin