1-MCP a Jonagold

System Jakości SmartFresh pozwala przechowywać Jonagoldy w zwykłej chłodni 3 miesiące

z utrzymaniem ich jędrność na wysokim poziomie. W chłodni z kontrolowaną atmosferą jędrność zostaje utrzymana do 6-8 miesięcy.
Parametry, jakimi powinny charakteryzować się jabłka odmiany z grupy Jonagold podczas zbioru oraz warunki przechowywania z wykorzystaniem Systemu Jakości Smartfresh.
• jabłka powinny być zerwane z drzewa nim wejdą w stan tzw. klimakteryki (tzn zanim zaczną produkować etylen)
• owoce odmian z grupy Jonagold z przeznaczeniem do traktowania SmartFresh zrywamy, gdy indeks skrobiowy będzie mieścił się w przedziale 6-7 (w skali 1-10)
• jędrność powinna wynosić 7-8 kg/cm2
• w ciągu maksimum 24 godzin od zbioru jabłka powinny trafić do chłodni, w przypadku wysokich temperatur podczas zbioru należy zastosować wstępne schładzanie
• SmartFresh powinien być zastosowany maksymalnie w ciągu 7 dni od wstawienia pierwszych owoców do chłodni
• w KA poziom CO2 nie powinien przekraczać 3%
Uwaga!
Odmiany z grupy Jonagold dobrze reagują na przechowywanie w Systemie Jakości SmartFresh, jednakże efekt zahamowania produkcji etylenu w zwykłej chłodni może być różny w zależności od stopnia dojrzałości i potencjału przechowalniczego owoców tej odmiany. Dlatego zalecamy bardzo ścisłe stosowanie się do naszych rekomendacji kierując jabłka do zwykłej chłodni oraz monitorowanie wyglądu, jędrności i dojrzewania w czasie przechowywania pobierając sukcesywnie małe próbki owoców do obserwacji w warunkach domowych. Należy również pamiętać o tym, że wyrośnięte lub z młodych drzewek owoce odmiany Jonagold (szczególnie ciemnoczerwone sporty) znacznie wcześniej osiągają stan dojrzałości zbiorczej.
Źródło: fragment artykułu z Biuletynu ZZO Warka, 4/2009, Adam Paradowski, Przemysław Badowski AgroFresh
 

Powiązane artykuły

X