Szara pleśń truskawek

 

 

Truskawki są to jedne z pierwszych owoców sezonowych, jakie pojawiają się na rynku. Najwcześniejsze odmiany można zrywać już w maju. Truskawki są lubiane ze względu na swój wyjątkowy aromat i smak, a dodatkowo są również bardzo zdrowe.

Truskawki zawierają wiele witamin (C, A, E, B) oraz makro i mikroelementy takie jak fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Polska jest znaczącym producentem tych owoców na świecie. W produkcji truskawek najważniejsza jest jakość owoców, bo to ona decyduje o możliwościach ich zagospodarowania. Najgroźniejszą i zarazem najczęściej występującą chorobą na plantacjach truskawek jest szara pleśń. Choroba powoduje największe straty kiedy porażone są owoce. Straty w plonie mogą sięgać nawet 80 proc. Zła jakość owoców będąca skutkiem błędów czy zaniechań w racjonalnej ochronie fungicydowej sprawia, że  porażone owoce można przeznaczyć jedynie do przetwórstwa, co wiąże się z dużo niższą ceną za owoce i niskim zyskiem. Stąd tak ważne jest zapewnienie wysokiej jakości plonów.

Szara pleśń to choroba, która powoduje gnicie owoców truskawek. Porażenie grzybem następuje już w czasie kwitnienia. Na  zielonych jeszcze owocach pojawiają się brązowo brunatne plamy, a na dojrzałych owocach powstaje obszerna zgnilizna, która szybko pokrywa się szarym nalotem (stąd nazwa – szara pleśń). Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność i temperatura powyżej 15°C. W latach ciepłych i wilgotnych, z dużą ilością opadów w okresie kwitnienia i dojrzewania owoców porażeniu może ulec nawet ponad 50 proc. truskawek.

Na plantacjach, gdzie panuje pełnia kwitnienia i wzrost zawiązków owocowych, należy prowadzić zabiegi ochronne przeciwko szarej pleśni, zaś na plantacjach, gdzie już zaczęły się  pierwsze zbiory owoców takie zabiegi ochrony należy kontynuować. 

Do pierwszego zabiegu poleca się preparaty zawierające tiuram. Takim jest Sadoplon 75 WP -  w dawce 4kg/ha. (Środka nie powinno się stosować do ostatniego zabiegu, gdyż może powodować gorzknienie owoców).

Pierwszy zabieg środkiem należy wykonać na początku kwitnienia kiedy jest rozwinięte 5-15 proc. kwiatów, kolejny zabiegi co 5-7 dni w zależności od przebiegu warunków pogodowych. Zwykle w sezonie istnieje konieczność wykonania 3-5 zabiegów na odmianach średnio podatnych na infekcje. W przypadku odmian wrażliwych, by nie pogorszyć jakości owoców, ilość zabiegów musi zostać zwiększona.

Skuteczność zabiegów w ochronie truskawek przed szarą pleśnią w dużej mierzy zależy od techniki wykonania zabiegu oraz sprzętu. Sadoplon jako środek o działaniu kontaktowym musi zostać  dokładnie naniesiony na chronione organy: kwiaty i owoce. 

 

Źródło: SynthosAgro

Powiązane artykuły

Wiosenna ochrona sadów przed chorobami grzybowymi

Zwalczanie mszyc po kwitnieniu

X