Biostymulacja + giberelina GA 4/7 – wyniki doświadczeń na Golden Delicious

 

Jak zauważa dr Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lulinie, w praktyce sadowniczej coraz częściej stosuje się preparaty wzbogacone o substancje biostymulujące. Substancje te nie należą, co prawda, do składników pokarmowych, ale w pozytywny sposób wpływają na kondycję, wzrost, wigor i metabolizm roślin, zwiększają również zawartość przeciwutleniaczy oraz dostępność składników odżywczych. W prywatnym gospodarstwie na Sandomierszczyźnie, dr Kapłan od 2008 roku prowadzi doświadczenia badające wpływ biostymulatora MaxiFruit na wielkość i jakość plonu jabłoni odmiany ‘Golden Delicious’ jako produktu samodzielnego lub uzupełniającego program ‘giberelinowy’ z zastosowaniem Gibb Plus, czyli gibereliny GA 4/7. – Mam nadzieję, że wyniki przeprowadzonych przez nas doświadczeń, pomogą wykorzystać to, co jest już wiadome na temat biostymulacji w obecnym, bardzo trudnym sezonie wegetacyjnym – mówiła dr Kapłan podczas swojego wystąpienia na konferencji Timac Agro.

W swoich doświadczeniach dr Kapłan skupiła się na odmianie Golden Delicious okulizowanej na podkładce M9, posadzonej w 2003 roku w rozstawie 3,0 x 1,0 m, co daje 3330 drzew na hektarze. Strefa owoconośna sięga 3 m (lata 2015/16), ale w pierwszej fazie badania (od 2008-2012 roku) strefa owoconośna wynosiła do 2, 5 m.

 – W 2008, kiedy rozpoczęliśmy badania z użyciem produktów opartych na algach morskich, wiele osób z niedowierzaniem patrzyło na to, jaki wpływ mają algi na produkcję sadowniczą, w tym przypadku produkcję jabłek. Obecnie algi polecane są zarówno przed, jak i po warunkach stresowych (jakim w tym momencie jest przymrozek) – relacjonowała dr Kapłan.

 

 Poniżej przedstawiamy wyniki doświadczenia z lat 2015-2016, w którym zastosowano następujące kombinacje

  1. Kontrola – drzewa nie traktowane preparatem Maxifruit oraz programem ‘giberelinowym’,
  2. Maxifruit – trzy zabiegi w sezonie: 26.04,; 07.05. i 30.05., każdorazowo w dawce 2,5 l/ha.
  3. Maxifruit, trzy zabiegi w sezonie 26.04,; 07.05. i 30.05., każdorazowo w dawce 2,5 l/ha + Gibb Pluss 11 SL, cztery zabiegi w sezonie 12.05.; 23.05.; 08.06. i 21.06., każdorazowo w dawce 0,5 l/ha.
  4. Gibb Pluss 11 SL, cztery zabiegi w sezonie 12.05.; 23.05.; 08.06. i 21.06., każdorazowo w dawce 0,5 l/ha.

Kwitnienie jabłoni trwało od 28.04. do 07.05.2015 i od 26.04. do 07.05.2016. Wszystkie drzewa objęte doświadczeniem przerzedzano tylko chemicznie: GLOBARYLL 100 SL: 6-benzyloadenina 100 g/l + Pomonit  w dniu 29.05.2015 i 25.05.2016 w dawce 1,25l/ 1000 l wody.

– Zastosowaliśmy MaxiFruit w 2015 roku dwukrotnie, a w 2016 mając już pewne doświadczenia zrobiliśmy to trzykrotnie. Podaliśmy też Gibb Plus, czyli giberelinę GA 4/7. Następnie na drzewach użyty był Regalis – dwukrotnie w sezonie, łącznie 2,5 kg na hektar. Drzewa były również przerzedzane GLOBARYLL 100 SL: 6-benzyloadenina 100 g/l + Pomonit. Był to bardzo bogaty program nawożeniowy z dużą liczbą zabiegów syntetycznymi regulatorami, hormonami wzrostu. Użycie takiego programu nawożeniowo-hormonalnego jest dosyć trudne i żmudne, bo wszystkie preparaty stosowane były w odstępach 2 – 3 dniowych. MaxiFruit jak stymulator naturalnych hormonów nie był stosowany jednocześnie z syntetyczną gibereliną GA4/7, podobnie w przypadku połączenia z benzyloadeniną. Zastosowano również odstęp między Maxifruit i Regalisem.

IMG 0586

Pomiary i obserwacje przeprowadzone w 2015 i 2016 roku dotyczyły plonowania i jakości owoców. Zbiór owoców przeprowadzono, osobno z każdego drzewa w obrębie każdej kombinacji, określono plon jednostkowy, przeliczeniowy i handlowy, masę 1 owocu oraz ich średnicę. Zawartość ekstraktu cukrowego w owocach mierzono przy pomocy refraktometru Abbego.

Tabela 1. Wpływ kompleksów biostymulujących na wielkość i jakość plonu jabłoni odmiany ‘Golden Delicious’ w warunkach Wyżyny Sandomierskiej, 2015

Kombinacja Liczba jabłek na 1 drzewie, szt. Plon z 1 drzewa, kg Plon z 1 ha, przy 3330 drzewach. kg masa owocu, g owoce o średnicy powyżej 7,5 cm
% kg
Kontrola 164,75 33,50 103 500 0,203 84 95 850
MaxiFruit 174,20 34,90 116 000 0,200 86 100 310

MaxiFriut +

Gibb Plus 11 SL

187,60 37,78 126 000 0,201 85 107 620
Gibb Pluss 11 SL 142,75 28,30 93 500 0,200 93 87 500

 

Tabela 2. Wpływ kompleksów biostymulujących na wielkość i jakość plonu jabłoni odmiany ‘Golden Delicious’ w warunkach Wyżyny Sandomierskiej, 2016

Kombinacja Liczba jabłek na 1 drzewie, szt. Plon z 1 drzewa, kg Plon z 1 ha, przy 3330 drzewach. kg masa owocu, g owoce o średnicy powyżej 7,5 cm
% kg
Kontrola 133,60 28,86 96 104 0,216 87 83 610
MaxiFruit 147,40 30,95 103 063 0,210 92 94 818

MaxiFriut +

Gibb Plus 11 SL

150,00 33,00 109 890 0,220 93 102 198
Gibb Pluss 11 SL 141,00 30,74 102 357 0,218 94 96 216

 

Największy plon zebrano w kombinacji MaxiFriut + giberelina GA 4/7, przełożyło się to na ilość, wielkość oraz kształt owoców. W tym programie osiągnęliśmy rownież największą ilość owoców powyżej 7,5 cm.

–        Oceniliśmy także kształt jabłek. Najlepiej działało połączenie MaxiFruit i gibereliny oraz sama giberelina. W kontroli owoce były zdeformowane. Przy samym MaxiFruit jabłka miały mniejsze deformacje, ale były kuliste.  Doświadczenie wykazało, że MaxiFruit nie ma wpływu na wzrost wydłużeniowy –  zauważyłą dr Kapłan. 

IMG 0593

kontrola, MaxiFruit, giberelina, MaxiFriut + giberelina

Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, bardzo pozytywny wpływ preparatu MaxiFruit jako uzupełnienie programu ‘giberelinowego’ na wielkość i jakość plonu jabłoni odmiany ‘Golden Delicious’. Plon wahał się od 28,86 kg∙drzewo -1 do 33,00 kg∙drzewo -1 tj. w przeliczeniu na jednostkę powierzchni od 96,1 t∙ha-1 w kontroli do 109,9 t∙ha-1, w kombinacji gdzie zastosowano preparat MaxiFruit i Gibb Plus 11 SL. Drzewa ww. kombinacji posiadały również największą liczbę owoców na drzewie, jak również ich masa była większa w porównaniu do pozostałych kombinacji. Drzewa traktowane ww. programem charakteryzowały się największym procentowym udziałem jabłek o średnicy powyżej 7,5 cm. Preparat MaxiFruit w połączeniu z programem giberelinowym, niwelował dysproporcje owoców oraz pozytywnie wpływał na jakość i kształt zagłębień przykielichowych oraz liczbę i wielkość nasion jabłek ocenianej odmiany jabłoni.

 

 

 

Komentarze  

+1 #1 sad24 2017-05-14 09:41
Jaka ładna czekolada;) ilość, ilość a nie jakosć
Cytować

Powiązane artykuły

X