Mączniak prawdziwy winorośli (Uncinula necator)

Biologia
Objawy mączniaka prawdziwego winorośli występują na liściach oraz młodych latoroślach podatnych odmian. Na wierzchu i spodzie liści pojawia się biały nalot, który jest widoczny zarówno podczas wilgotnej i suchej pogody. Liście robią się zdeformowane i zaczynają zamierać. Na porażonych pędach winorośli pojawiają się ciemnobrązowe, czarne plamy, które później robią się czerwono-brązowe. Na pędach pojawia się również biały, mączysty nalot.  Patogen ten zimuje w postaci grzybni w pąkach lub na porażonych pędach. Na wiosnę grzybnia ta stanowi główne źródło infekcji. Chorobie tej sprzyja wyższa temperatura oraz duża wilgotność powietrza.

Szkodliwość
Mączniak prawdziwy winorośli powszechnie występuje we wszystkich rejonach uprawy winorośli. Choroba ta spotykana jest w dużym nasileniu w uprawach pod osłonami. Patogen ten powoduje spadek plonowania winorośli o 80-90%. Bardzo silnie uszkadza owoce, które są podatne na porażenie aż do momentu, kiedy zawartość cukru osiąga 8-15%. W wyniku infekcji owoców dochodzi do zniszczenia komórek skórki, które zamierają. Nekrotyczna skórka staje się mało elastyczna i rosnące owoce zaczynają pękać. Cześć porażonych owoców zasycha, a część jest atakowana przez inne patogeny, np. Botrytis cinerea oraz Penicillium spp. Owoce odmian fioletowych wybarwiają się nierównomiernie i w czasie zbioru występują na nich liczne, ciemne plamy. Porażone rośliny przez mączniaka prawdziwego winorośli słabiej rosną i są bardziej podatne na przemarzanie w zimie.

Zwalczanie
W celu zapobiegania występowania mączniaka prawdziwego winorośli należy unikać nadmiernego zagęszczenia krzewów przez właściwe cięcie oraz ograniczyć nawożenie azotowe. Obecnie brak jest zarejestrowanych środków ochrony roślin przed tą chorobą.
 

Powiązane artykuły

X