Prawidłowe wyznaczanie terminu zbioru jabłek

Bardzo istotną rzeczą przed zbiorami owoców jabłek jest określenie przybliżonego a zarazem najwłaściwszego terminu ich zbioru. Należy pamiętać, że owoce nie mogą być zebrane zbyt wcześnie ani zbyt późno. Tylko optymalny termin zbioru jabłek danej odmiany będzie warunkował odpowiednią ich jakość w trakcie jak i po ich przechowywaniu. Wyznaczanie terminu zbioru z danej kwatery czy sadu powinno stać się już dawno standardem w każdym gospodarstwie sadowniczym. Dopilnowanie tego ważnego aspektu pozwoli uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek po wyjęciu jabłek z obiektu przechowalniczego i przed przygotowaniem ich do sprzedaży.

Przejrzałe_próby_jabłek_odm._Red_Jonaprince_-_same_cukry_proste_i_miąższ_koloru_białego_20.10.2021.JPG

Przejrzałe próby jabłek odm. Red Jonaprince - same cukry proste i miąższ koloru białego (20.10.2021)

Jednak w praktyce sadowniczej, w przeważającej liczbie gospodarstw, najczęściej branymi pod uwagę wskaźnikami określającymi termin zbioru są między innymi: data kalendarzowa, wielkość (średnica owocu), wybarwienie (powierzchnia rumieńca / barwa zasadnicza skórki), smak, zapach, barwa nasion czy odchodzenie szypułki od krótkopędu. Wszystkie wymienione parametry (wskaźniki) mogą być niestety bardzo zawodne i obarczone różnymi błędami wynikającymi głównie ze zmienności warunków pogodowych w danym sezonie wegetacyjnym. W celu określenia dokładnego i optymalnego  terminu zbiorów danej odmiany, należy uwzględniać przede wszystkim ich dojrzałość fizjologiczną czyli tzw. zbiorczą i jej podstawowe parametry, które na nią wpływają: jędrność miąższu, zawartość ekstraktu (°Brix), rozkład skrobi czy stężenie etylenu oraz jego wydzielanie. Jak już przekonaliśmy się, bieżący sezon niesie ze sobą znaczne przyspieszenie i niektóre odmiany są lub będą zbierane ok. 2-2,5 tygodnia wcześniej niż zwykle. Przewiduje się zakończenie zbiorów najpóźniejszych odmian z końcem września / początkiem października.  

Przy_krojeniu_próbek_jabłek_w_poprzek_należy_zwracać_na_nasiona_ilość_barwa_pleśnienie_i_kolor_miąższu_np._odbarwienia_spowodowane_jego_ugotowaniem_na_silnym_słońcu.JPGPrzy krojeniu próbek jabłek w poprzek należy zwracać na nasiona (ilość, barwa, pleśnienie) i kolor miąższu np. odbarwienia spowodowane jego ugotowaniem na silnym słońcu

Jędrność miąższu

Do pomiaru jędrności owoców używa się specjalnych jędrnościomierzy (penetromierzy) automatycznych lub ręcznych zaopatrzonych w trzpień o odpowiedniej średnicy (11 mm – jabłka i 8 mm – gruszki). Na jabłku przeznaczonym do pomiaru należy usunąć delikatnie skórkę (ok. 1 cm²) po dwóch przeciwległych stronach (rumieniec i zasadnicza barwa) a następnie z jednakową siłą wprowadzić trzpień (do zaznaczonej linii). Odczytane na urządzeniu wyniki spisujemy a następnie wyliczoną średnią arytmetyczną porównujemy ze specjalnie opracowaną tabelą do danej odmiany. Jędrność wyrażana jest w jednostkach siły: kg/cm² (kG) i każda odmiana posiada wyznaczony jej zakres. W zależności od odmiany jabłek, jędrność w trakcie zbioru powinna oscylować w granicy 6,5-10,0 kG. Po przechowywaniu, przed sprzedażą, jędrność miąższu może spaść nie więcej niż 1-2 jednostki. Jabłka o jędrności poniżej 4,5 kG nie nadają się do handlu.

Elektroniczny jędrościomierz penetrometr z trzpieniem 11 mm do oznaczania jędrności miąższu próbek jabłek

Elektroniczny jędrościomierz (penetrometr) z trzpieniem 11 mm do oznaczania jędrności miąższu próbek jabłek

 

Odmiana

Jędrność (kG)

Ekstrakt (%)

Index skrobiowy

Index Streifa

JABŁOŃ

Alwa

9,0-9,5

x

7-8

x

Boskoop

8,0-8,5

11,5

4-6

x

Cortland

6,5-8,0

x

2-4

x

Elise

9,0-9,5

x

4-5,5

0,20

Elstar

8,0-8,5

11,5-12,5

3-4

x

Empire

7,0-8,0

x

3-5

x

Fuji

9,0-9,5

12,0

5-7

0,08*-0,04**

Gala

7,5-8,0

12,0-13,0

3-5

0,20*-0,15**

Gloster

7,5-9,0

10,5-11,5

2-5

0,40*-0,30**

Golden Delicious

7,5-9,0

11,5-12,5

5-7

0,12*-0,10**

Idared

7,5-9,0

10,5-11,5

3-5

0,30*-0,20**

Jester

6,5-7,0

x

7-8

x

Jonagold

7,0-8,0

11,5-12,5

6-7

0,09*-0,08**

Ligol

7,5-8,0

x

7-8

x

Lobo

6,5-8,0

x

1-4

x

McSpur

6,5-7,5

x

3-5

x

Melrose

7,0-7,5

x

2-3

x

Mutsu

8,5-9,5

x

5-7

x

Pinova

6,5-8,0

11,5-13,00

5-7

0,16*-0,08**

Rubin

7,5-8,0

12,5-13,5

6-7

0,15*-0,12**

Rubinola

8,0-9,5

x

5-7

0,12

Sampion

6,8-7,3

12,5

4-5

0,12*-0,10**

Topaz

7,0-8,0

12,0-13,0

4-6

0,08*-0,07**

Tab. 1 – Określone parametry „dojrzałości zbiorczej” w zależności od odmiany jabłoni

*-zbiór początkowy, ** - zbiór końcowy

Zawartość cukrów (ekstrakt - °Brix)

Przy okazji badania jędrności można jednocześnie wykonać pomiar ekstraktu w owocu czyli stosunku cukrów do kwasów organicznych. Wyciśnięty sok z miąższu umieszcza się z trzpienia jędrnościomierza w specjalnym okienku refraktometru i odczytuje się pomiar tego wskaźnika. Analogicznie jak w przypadku pomiaru jędrności z zapisanych danych należy wyciągnąć średnią arytmetyczną i porównać z określonymi danymi dla danej odmiany. Należy pamiętać, żeby po każdej jednorazowej próbce, wycierać i dezynfekować trzpień jędrnościomierza oraz okienko refraktometru wodą destylowaną. W ten sposób unikniemy zawyżonych wyników przy zbyt dużym stężeniu soku z owocu. Ekstrakt podawany jest w % lub jednostkach °Brix i w trakcie pomiaru powinien wynosić dla jabłek 12-13% (i więcej). W okresie około zbiorczym zawartość ekstraktu w jabłkach wzrasta w wyniku rozpadu skrobi na cukry proste. Parametr ten daje nam również informację o wrażliwości owoców na przemarzanie (zamarzanie soku) w trakcie ich przechowywania.  Warto wiedzieć, że w przypadku mniejszej zawartości cukrów w owocach, występuje znacznie większe ryzyko ich przemrożenia. Obydwie metody badania i uzyskiwania danych są bardzo proste, ale wymagają posiadania w gospodarstwie specjalistycznego i nie taniego sprzętu pomiarowego takiego jak jędrnościmierz i refraktometr.

 Do oznaczania zawartości cukrów tzw. ekstraktu  służy podręczny elektroniczny refraktometr

Test skrobiowy

Najprostszą i najszybszą metodą wyznaczania przybliżonego terminu zbioru przez określenie indeksu (testu) skrobiowego. Każdy sadownik może wykonać taki test w warunkach domowych, bez żadnych specjalistycznych urządzeń pomiarowych. Wystarczy zaopatrzyć się w aptece roztwór wodny jodyny czyli tzw. płyn Lugola (roztwór jodu w jodku potasu) oraz wzorcowe tablice skrobiowe, które można znaleźć i pobrać je z internetu.  Przystępując do badania należy przekroić jabłko w poprzek, przez komorę nasienną i zamoczyć na chwilę w płaskim naczyniu lub spryskać (np. ręczny aplikator do mycia szyb w domu) płynem Lugola połówkę/ki owocu. Po 1-2 minutach dokonujemy oceny owocu porównując uzyskany obraz do tablic poglądowych i określamy jego indeks skrobiowy. Skrobia w reakcji z jodem wybarwia się na granatowo i dlatego miąższ owoców niedojrzałych uzyska właśnie taką barwę a przejrzałych (brak skrobi tylko cukry proste) – pozostanie biały lub żółtawy (brak zabarwienia). Skrobia w owocach może rozkładać się na kilka sposobów. W zależności od odmiany możemy mieć do czynienia z rozkładem: promieniowym, koncentrycznym (kołowym) oraz pośrednim.                          

Niezbędny do wykonywania testu skrobiowego owoców roztwór jodu w jodku potasu tzw. płyn Lugola można kupić w każdej aptece

  Niezbędny do wykonywania testu skrobiowego owoców roztwór jodu w jodku potasu tzw. płyn Lugola można kupić w każdej aptece

Przykładowa tablica rozkładu skrobi dla odm. Jonagold niezbędna do wykonywania testu skrobiowego 

Przykładowa tablica rozkładu skrobi dla odm. Jonagold - niezbędna do wykonywania testu skrobiowego

W typie promieniowym zanik skrobi następuje od gniazda nasiennego wzdłuż promieni, a w typie koncentrycznym – od gniazda nasiennego ku brzegom owocu zataczając obszar o coraz większej średnicy. Indeks skrobiowy jest oznaczony w 10-stopniowej skali, gdzie 1 oznacza owoce niedojrzałe a 10 – owoce przejrzałe (w zależności od odmiany). Różne odmiany zbiera się przy innych wartościach indeksu skrobiowego (2-8). Owoce o indeksie 10 z całkowicie białym / żółtym miąższem nie nadają się już do długiego przechowywania. Test skrobiowy powinien być przeprowadzany kilkakrotnie (2-3 razy) przed szacowanym zbiorem w celu śledzenia tempa rozkładu skrobi (osiąganiu dojrzałości zbiorczej przez owoce). Wykonywane próby z roztworem jodu należy wykonywać bardzo ostrożnie, nie spiesząc się, gdyż roztwór ten silnie brudzi i trudno go zmyć.

             image001 5   

 Nierównomierny rozkład skrobi (od strony słonecznej) - Ligol    

                                                                                                              image001 4                              

               Nierównomierny rozkład skrobi (od strony słonecznej) - Golden Delicious

Indeks Streif’a

W oparciu o wyżej opisane parametry: jędrność miąższu, zawartość ekstraktu i indeks skrobiowy, można wyliczyć indeks Streif’a, który uwzględnia wszystkie te wskaźniki i pomaga w bardzo dokładnym określeniu zbioru owoców danej odmiany z konkretnych kwater. Mając wszystkie te dane podstawia się je do poniższego wzoru:

 indekst

Metoda ta jest powszechnie stosowana na zachodzie Europy, ponieważ jest najbardziej dokładna i tania. Uśrednia i łączy wyniki trzech innych prostych metod. Dr Streif opracował również tabelę z zakresami indeksu dającą odpowiednie wytyczne. Dane te określają początkowy termin (*) oraz końcowy termin (**) zbioru danej odmiany jabłoni. Jeżeli określi się indeks Streifa odpowiednio wcześniej, to można również o wiele wcześniej prognozować okres zbioru dla danej odmiany. Po pierwszych trzech badaniach należy wyrysować krzywą, z której można odczytać okres rozpoczęcia i zakończenia zbioru. Jest to szczególnie przydatne do logistycznego przygotowania się (ludzie, sprzęt itd.) do zbiorów w danym gospodarstwie sadowniczym.

 tab 2 wykres

Etylen

Najdokładniejszą z metod wyznaczania dojrzałości zbiorczej owoców jest tzw. próba etylenowa określająca zawartość etylenu w komorach nasiennych jabłek. Można dzięki niej określić dosyć dokładnie planowany termin zbiorów nawet 7-10 dni przed. Metoda jest oparta na zjawisku przyspieszania dojrzewania owoców zebranych z sadu w stosunku do tych, które pozostały jeszcze w sadzie na drzewach. Owoce zebrane w kilkudniowych odstępach, umieszcza się w specjalnych opakowaniach szczelnie zamkniętych, a następnie dokonuje się pomiaru czasu potrzebnego do nagromadzenia się w środku określonego stężenia etylenu. Wymaga ona jednak posiadania bardzo drogich urządzeń (spektrometry, chromatografy) i z tego też względu metoda ta jest wykorzystywana jedynie w laboratoriach a nie powszechnie w gospodarstwach.

Pobieranie prób do badań

  1. próby najlepiej pobierać dwukrotnie – na 14 i 7 dni przed planowanym zbiorem,
  2. próby należy pobierać (2-4 z oznaczonego drzewa) z różnych (zewnętrznych) części korony i na wysokości ok. 1,5 m od ziemi,
  3. próby powinny być reprezentatywne i składać się 15-20 owoców (ta sama wielkość i wybarwienie, bez uszkodzeń od chorób i szkodników czy mechanicznych, bez ordzawień) i pochodzić z tych samych drzew (wiek, podkładka) umieszczonych w środkowej części kwatery,
  4. próby powinny dotyczyć wszystkich odmian w gospodarstwie a nie tylko wybranych odmian.

Reprezentatywna_próba_jabłek_15-20_szt._przeznaczonych_do_badań_powinna_zawierać_owoce_jednakowej_wielkości_bez_uszkodzeń_od_szkodników_i_chorób_mechanicznych_czy_bez_ordzawień.JPG

Reprezentatywna próba jabłek (15-20 szt.) przeznaczonych do badań powinna zawierać owoce jednakowej wielkości, bez uszkodzeń od szkodników i chorób, mechanicznych czy bez ordzawień

 

ligol tabela

Badanie dojrzałości zbiorczej z dnia: 07.09.2024 r. – ‘Ligol’

Golden D tabela

Badanie dojrzałości zbiorczej z dnia: 07.09.2024 r. – ‘Golden Delicious’

red jonapince tabela

Badanie dojrzałości zbiorczej z dnia: 05.09.2024 r. – ‘Red Jonaprince'

SZAMPION TABELA

Badanie dojrzałości zbiorczej z dnia: 05.09.2024 r. – ‘Sampion'

mgr inż. ogr. Tomasz Sikora, Doradca Techniczny ProNutiva – Drzewa Owocowe, UPL Polska

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

X