Początek maja: czas na opryski orzecha

 

Po wprowadzeniu w Polsce dopłat do sadów orzechowych, powierzchnia uprawy orzechów włoskich w ostatnich latach wzrosła. Kształtuje się ona na poziomie około 25 tys. ha (2012 r.). Także nie mała jest powierzchnia uprawy orzecha laskowego - około 5 tys. ha z dalszą tendencją do wzrostu. Problemem w uprawie są choroby grzybowe i bakteryjne mogące powodować duże straty w plonach.

Są odmiany bardziej lub mniej podatne na choroby, co jest uwarunkowane genetycznie. Ale dla utrzymania dobrej zdrowotności drzew orzechowych, bardzo ważna jest także profilaktyka. Zarówno w ogrodach przydomowych, gdzie nie prowadzi się ochrony chemicznej, jak i w sadach towarowych, aby zmniejszyć ilość potrzebnych oprysków bardzo ważne jest wygrabianie opadłych liści i okryw owocowych, które są źródłem zakażenia grzybami na wiosnę. Do najgroźniejszych chorób orzecha włoskiego i laskowego należą antraknoza i bakteryjna zgorzel. W przypadku braku ochrony  choroby te mogą doprowadzić do niemalże całkowitego zniszczenia plantacji. Zainfekowany orzech włoski czy laskowy może przez długie lata chorować i wydawać mniejszy plon owoców. Dlatego ważne jest by prawidłowo diagnozować i chronić właściwymi środkami ochrony roślin.

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich  plantatorów orzecha włoskiego i laskowego. Jak przed laty właściwą i najbardziej skuteczną ochronę tych drzew  można już  prowadzić stosując MIEDZIAN (WP i SC).

Zwalczanie antraknozy i bakteryjnej zgorzeli wykonuje się fungicydami miedziowymi rozpoczynając opryskiwanie drzew  na początku maja, od momentu pękania pąków, kiedy tylko pojawią się pierwsze wykształcone liście. Drugi oprysk należy wykonać przed kwitnieniem kwiatów żeńskich.

 

Źródło: Synthos Agro

Powiązane artykuły

X