Grecka szkółka wprowadza właśnie niezwykle interesującą odmianę gruszy o nazwie Sissy odporną na zarazę ogniową (Erwinia amylovora) i miodówkę gruszową (Cacopsylla pyricola).

Odmiana ta rośnie średnio silnie, może być sadzona w rozstawie 1,2 x 3,8 m. Zapylana jest przez Abate Fettel i Santa Maria.

Miąższ Sissy jest słodki z lekko ostrą nutą, bardzo smaczny. Owoc jest atrakcyjny i dobrze się przechowuje nawet do 6 miesięcy w temperaturze -0,5-1 st. C, a w KA nawet do 9 miesięcy.

Liczba zabiegów ochrony może zostać zmniejszona do 4-6 w sezonie.
W Grecji owoce Sissy są zbierane w pierwszym tygodniu sierpnia, gdy poziom cukru osiągnie 13-13,5 st. Brix.

Źródło: farmhellas.gr, freshplaza.com

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia