app.leRolnictwo ekologiczne w mediach - Fakty i mity wpływające na świadomość społeczeństwa, to temat konferencji, która odbywała sie dziś w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W konferencji uczestniczyła podsekretarz stanu Ewa Lech, która otwierając konferencję powiedziała, że rynek żywności ekologicznej rośnie na całym świecie.
– W Europie jest to wzrost o 3%, w Polsce o 0,2 %, chociaż biorąc rok do roku bywa, że nawet o ponad 20% – zaznaczyła wiceminister Lech.
Zwróciła także uwagę, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce to około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego – około 10 ha – zaznaczyła podsekretarz stanu i dodała, że mamy też w kraju około 560 zakładów przetwórczych.
Wiceminister stwierdziła, że idziemy w dobrym kierunku i realizujemy program rozwoju rolnictwa ekologicznego. Najważniejszymi celami jest zwiększenie konkurencyjności
i utrzymanie bardzo wysokiego poziomu kontroli oraz zwiększenie wiedzy i świadomości konsumentów na temat produktów ekologicznych.
Eksperci, którzy uczestniczyli w konferencji zwracali uwagę na zasady dotyczące prowadzenia gospodarstw ekologicznych, system ich kontroli i certyfikacji.
Każdy produkt wprowadzany z tych gospodarstw na rynek musi posiadać odpowiedni certyfikat. W Polsce zarejestrowanych jest 10 jednostek certyfikujących, które posiadają akredytację. Każdy nabywca produktu ekologicznego może sprawdzić, na stronach internetowych Upoważnionych Jednostek Certyfikujących, czy posiada on ważny certyfikat.
Materiały informacyjne

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Projekt strony www Sitte.pl Lublin