Przyszłość produkcji i eksportu jabłek

Ostatni sezon był dobry dla producentów jabłek. Obrodziły w Polsce, zaś w Europie Zachodniej zanotowano spadek plonów średnio o 16%. Jednak nie zawsze aura może być dla nas tak łaskawa. Czy i jak zwiększać produkcję? Jakie warunki należy spełnić, by wzrastał...

Ciecie jabłoni wg Petera van Arkela

Niedawno gościł w Polsce doradca holenderski, Peter van Arkel współpracujący z firmą doradczą Soska Konsulting. Najlepszą formą zapoznania się z zasadami cięcia jabłoni (niewielkie modyfikacje wprowadzono w tym roku) są filmy i do ich obejrzenia zachęcamy. Warto zwrócić uwagę na pozostawienie czopów, które ograniczają...

Dzień Jabłka – z przymrużeniem oka i na poważnie

Spożycie owoców w Polsce nie napawa dumą. Dla sadowników to nawet powód do niepokoju. Podobnie jak dla pracowników służby zdrowia, którzy odpowiadają za leczenie chorób powodowanych złym odżywianiem i otyłością… Szkoda, że owoce nie zawsze mają dobrą opinię, choć w...

Producenci, grupy a przetwórcy

Jeżeli w stosunkach przetwórcy - plantatorzy/grupy nic się nie zmieni, to zakłady będą miały do czynienia z notorycznym brakiem surowca. Być może za kilka lat produkcja owoców do przetwórstwa przesunie się do Europy Wschodniej, Chin czy Indii, gdzie jest tańsza siła...

Specyfika handlu w Rosji

Po wejściu Rosji do WTO Polacy mają nadzieję, że uda się podwyższyć udział w rosyjskim imporcie do 40%. Łatwiej nam teraz konkurować z Mołdawią i Ukrainą. Jaka jest sytuacja w tym roku? W 2012 roku w Rosji odnotowano rekordowe zbiory jabłek, ale i rekordowy import. W związku z tym ceny w...

Nasze jabłka w Rosji

Co piąte jabłko sprzedawane w Moskwie wyrosło w promieniu 300 km od Warszawy. W zeszłym roku wartościowo nasz eksport produktów rolno-spożywczych wyniósł ponad 1 mld dolarów. W 2008 roku jabłka stanowiły główną pozycję eksportową, było ich więcej niż maszyn i urządzeń. 70% owoców w Rosji pochodzi z importu, w tym jabłka...

O kształt rozporządzeń

Rozporządzenie Komisji Europejskiej 302/2012 zmieniło warunki wsparcia dla grup producentów i zmusiło naszych parlamentarzystów do nowelizacji ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw. To, co nie zostało precyzyjnie określone przez UE i polską ustawę, zostanie...

Ile prawdy w liście przetwórców

„Znowu się chłopy nachapały forsy i nie wiadomo, co z nią robią” – takie wrażenie odnosi przeciętny mieszczuch, czytelnik "Gazety Wyborczej", w której na początku stycznia ukazał się list otwarty Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw do premiera. SPOiW zarzuca w...

Nasze mrożonki w Rosji

Rosja jest importerem przetworzonych owoców i warzyw – około 90% mrożonek na tamtejszym rynku pochodzi z zagranicy, w dużej mierze z Polski. Oczekuje się eksportu wzrostu o 10-15%. W 2009 roku spadek zakupów zagranicznych w Rosji wyniósł 3%, ale w 2010 roku...

Polskie sadownictwo

Polscy sadownicy są zadowoleni ze zbiorów w roku 2012. Otwierają się nowe szanse dla polskich producentów. Polska jest liczącym się producentem owoców zarówno w Europie, jak i na świecie. Nasz owocowy eksport zbudowany jest przede wszystkim na szczególnej pozycji jabłek - Polska jest ich...

Wapnowanie to nie tylko zwiększenie pH

W Polsce prawie wszystkie gleby wytworzone są na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce. Na zakwaszenie gleb wpływ ma nie tylko skała macierzysta, ale także i klimat oraz działalność człowieka, przede wszystkim zaś samo rolnictwo. Odprowadzanie wraz z plonami...

Odmiany o barwnym miąższu – nowa jakość

W pierwszej części artykułu „Jabłka przyszłości – czerwone w środku?” opisano trzy odmiany o barwnym miąższu. Dzięki uprzejmości Sebastiena Doerpera z Les Vergers Du Hackenberg przedstawiamy kolejne. Odmiany takie, choć są obecnie niszowe, mogą odegrać w przyszłości większą rolę. Na...

Rozmowa z Panią dr Alicją Maciesiak o metodach walki z przędziorkami w uprawach sadowniczych

Anna Rogowska: W kwietniu 2012 roku została zainaugurowana akcja edukacyjna "Skuteczne zwalczanie przędziorków i pordzewiaczy w uprawach sadowniczych". Kampania realizowana jest we współpracy z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach. Z jakiego powodu placówka zdecydowała się zaangażować w tę inicjatywę? Dr Alicja Maciesiak: W...

Cydr, czyli jabłecznik

Od dwóch lat można już produkować i sprzedawać cydr w ilości nie większej niż 10 tys. litrów rocznie. Dość wysoka stawka podatku akcyzowego (158 zł/hektolitr) powoduje, że jest on na straconej pozycji w porównaniu z piwem (93 zł/hektolitr). Jeśli jednak cydr...

Wspomnienia prof. A. Rejmana

We wszystkich gatunkach roślin sadowniczych istnieje pilna potrzeba wyhodowania lepszych odmian. Nawet wśród odmian jabłoni brakuje drzew o owocach późno dojrzewających, wytrzymałych na nasze warunki zimowe i równocześnie odpornych na choroby, będących odmianami deserowymi,...

Jabłka przyszłości – czerwone w środku?

Jabłko o czerwonej skórce jest dość banalne, ale o czerwonym miąższu uchodzi za oryginalne. Czyżby szykowała się nam rewolucja w uprawie jabłoni? Wciąż daleko do zmian na większą skalę, ale w wielu krajach świata widoczne jest zainteresowanie owocami ziarnkowymi o czerwonym miąższu. Prace hodowlane prowadzone są w wielu ośrodkach...
X