W grupie wiśni o wczesnym terminie dojrzewania warto zwrócić uwagę na polską odmianę o nazwie ‘Sabina’. Jest drzewa są wytrzymałe na mróz, mało podatne na choroby, niezawodne w plonowaniu, przydatne do uprawy w sadach towarowych i amatorskich. Owoce dojrzewają zwykle w pierwszej dekadzie lipca. Są średniej wielkości, ciemnoczerwone, kuliste. Miąższ jest stosunkowo luźny, delikatnie kwaskowy, ale smaczny. Owoce mogą być wykorzystywane do spożycia w stanie świeżym i na przetwory. Bardzo smaczne owoce ma dojrzewająca w zbliżonym terminie węgierska odmiana ‘Erdi Bötermö’. Niestety, jej pąki kwiatowe i kwiaty są podatne na uszkodzenia przez wiosenne przymrozki, dlatego w naszych warunkach klimatycznych jest zawodna w plonowaniu. Owoce są duże (6-7 g), czerwone i mają kształt okrągły, spłaszczony na wierzchołkach. Miąższ jest dość jędrny, słodko-kwaśny, aromatyczny. Jedną z najwcześniej dojrzewających wiśni w naszym kraju jest inna węgierska odmiana o nazwie ‘Piramis’. Jej owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie drugiej i trzeciej dekady czerwca. Są duże (ok. 7 g), czerwone do ciemnoczerwonych i mają kształt okrągły, spłaszczony na wierzchołkach. Miąższ jest dość jędrny, soczysty, słodko-kwaśny, smaczny. Niestety drzewa późno wchodzą w okres owocowania i są stosunkowo mało plenne. Bardzo wcześnie osiągają dojrzałość zbiorczą również owoce ukraińskiej odmiany ‘Czudo Wisznia’. Jej drzewa rosną silnie, późno wchodzą w okres owocowania, plonują regularnie, ale zwykle średnio obficie. Owoce są duże do bardzo dużych (7-8 g), ciemnoczerwone i mają kształt nerkowaty. Miąższ jest ciemnoczerwony, jędrny, kwaśno-słodki, smaczny. Dodaj komentarz

Największym zainteresowaniem w naszym kraju cieszą się odmiany czereśni o czerwonych owocach. Mało znane i bardzo rzadko uprawiane są natomiast odmiany o żółtej barwie skórki (bez rumieńca). Liczba takich odmian jest niewielka. Dawną odmianą o żółtych owocach jest ‘Kanarkowa’. Do dnia dzisiejszego można ją spotkać w alejach przydrożnych i starych sadach przydomowych. Jej drzewa rosną silnie, plonują dobrze i regularnie. Owoce dojrzewają w drugiej połowie czerwca, a ich masa wynosi ok. 5 g. Miąższ jest miękki, soczysty, słodki i bardzo smaczny. Należy podkreślić, że owoce tej odmiany najlepiej smakują zrywane prosto z drzewa, ponieważ są bardzo delikatne i łatwo się odgniatają. Jędrniejsze i większe owoce o żółtej barwie skórki ma ukraińska odmiana ‘Dacznica’ (‘Letniskowa’). Dojrzewają one zwykle w pierwszej dekadzie lipca. Są duże, o masie 9-10 g, osadzone na długich i grubych szypułkach. Miąższ jest jędrny, słodko-kwaskowy, smaczny pod warunkiem, że owoce nie są zbyt wcześnie zrywane z drzewa. Owoce nie odgniatają się tak łatwo jak owoce innych odmian o żółtej skórce, ale niestety są podatne na pękanie. Do odmian o żółtych owocach i późnym terminie dojrzewania należą ‘Dönissena Żółta’ i ‘Drogana Żółta’. Ich drzewa są wytrzymałe na mróz (zwłaszcza drzewa odmiany ‘Dönissena Żółta’) i mało podatne na choroby. Plonują one zwykle obficie i regularnie. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca i osiągają 5-6 g (‘Dönissena Żółta’) i 6-7 g (‘Drogana Żółta’). Ich miąższ jest dość jędrny, słodki, czasami z delikatną goryczką, smaczny. Niestety, podobnie jak owoce większości odmian o żółtej barwie skórki, są one podatne na pękanie i odgniecenia. 3 komentarze

Poza takimi cechami odmian czereśni jak: wytrzymałość na mróz, mała podatność na choroby oraz wysoka jakość owoców, bardzo ważne jest też dobre i regularne plonowanie drzew. Niestety w przypadku niektórych odmian czereśni ten ostatni warunek jest trudny do spełnienia. Spośród odmian często spotykanych w uprawie w naszym kraju do najbardziej zawodnych w plonowaniu w ostatnich latach należą ‘Summit’ i ‘Regina’. Często zdarza się, że mimo intensywnego kwitnienia i dobrego zawiązania owoców, po 2-3 tygodniach zawiązki tych odmian przebarwiają się i masowo opadają. Procent zdrowych zawiązków pozostałych na drzewach jest wtedy niski, a plonowanie drzew bardzo słabe, szczególnie na silnie rosnących podkładkach takich jak: czereśnia ptasia, F12/1 czy Colt. Trudno jest jednoznacznie wyjaśnić przyczynę tego zjawiska. Wiadomo jednak, że wyższe plony można uzyskać na podkładkach słabo rosnących, takich jak Gisela 5. Należy jednak pamiętać, że drzewa szczepione na podkładkach karłowych mają większe wymagania glebowe. Sad powinien być również nawadniany w celu uniknięcia drobnienia owoców. Poza wspomnianą wadą, odmiany ‘Summit’ i ‘Regina’ mają wiele zalet. Wyróżniają się one m. in. atrakcyjnymi owocami, stosunkowo mało podatnymi na pękanie, o dużej wartości handlowej. Do zalet odmiany ‘Regina’ należy również bardzo późne dojrzewanie owoców. Konkurencją dla odmiany ‘Summit’ może być w przyszłości czeska odmiana ‘Sandra’, a dla ‘Reginy’ – również czeska odmiana o nazwie ‘Tamara’ lub kanadyjska ‘Staccato’. Dodaj komentarz

W grupie czereśni o średnio wczesnym terminie dojrzewania najpopularniejszymi obecnie odmianami uprawianymi w polskich sadach są: ‘Vanda’, ‘Summit’ i ‘Techlovan’. Ich owoce zbiera się w IV-V tygodniu czereśniowym (ostatnia dekada czerwca - początek lipca). Nowymi odmianami, perspektywicznymi w naszych warunkach klimatycznych są: Aida’, ‘Vera’ i ‘Sandra’. ‘Aida’ i ‘Vera’ to odmiany pochodzące z Węgier. Drzewa odmiany ‘Aida’ rosną średnio silnie i tworzą rozłożyste korony. Kwitną wcześnie, plonują regularnie, ale w pierwszych latach po posadzeniu średnio obficie. Owoce dojrzewają 2-3 dni przed owocami odmiany ‘Vanda’. Są atrakcyjne, duże, o masie 8-10 g. Mają kształt kulisty, spłaszczony na wierzchołkach i osadzone są na średnio długiej, dość grubej szypułce. Okrywa je początkowo ciemnoczerwona, a w pełnej dojrzałości - brązowoczerwona skórka. Miąższ jest czerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny. Drzewa odmiany ‘Vera’ rosną średnio silnie, kwitną wcześnie, wcześnie wchodzą w okres owocowania i obficie plonują. Owoce dojrzewają równocześnie z owocami odmiany ‘Vanda’ i są od nich większe. Ich średnia masa wynosi 8,5-10 g. Są bardzo atrakcyjne, ciemnoczerwone, okrągłe, osadzone na dość krótkiej szypułce. Ich skórka jest średnio podatna na pękanie w czasie opadów deszczu. Miąższ jest ciemnoczerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny. Odmiana ‘Sandra’ pochodzi z Czech. Jej drzewa rosną średnio silnie, wcześnie wchodzą w okres owocowania i plonują średnio obficie. Owoce dojrzewają prawie równocześnie z owocami odmiany ‘Techlovan’. Są bardzo atrakcyjne, duże, o masie przekraczającej często 10 g, sercowate, osadzone na długiej szypułce. Skórka czerwona do ciemnoczerwonej, lśniąca. Miąższ czerwony, chrząstkowaty, soczysty, smaczny. Warto podkreślić, że ‘Sandra’ należy do stosunkowo niewielkiej grupy odmian o jędrnym miąższu i bardzo małej podatności skórki na pękanie. Dodaj komentarz