Epidemia zmieniła nawyki konsumentów?

 

Trudny czas pandemii koronawirusa uświadomił wielu osobom jak ważne jest dbanie o zdrowie. Świadomość ludzi na temat wpływu pożywienia na zdrowie wzrosła i coraz więcej osób zaczęło zwracać uwagę na to co je i w miarę możliwości wybierać produkty ekologiczne.

Badanie przeprowadzone przez Organic Trade Association (OTA) pokazuje, że w tym czasie konsumenci bardziej niż kiedykolwiek cenią produkty ekologiczne, ponieważ dają im większą gwarancję zdrowia.

Jeśli chodzi o nasz kraj i  rynek owoców ekologicznych popyt przewyższa podaż. Według producentów nie dopłaty a rachunek ekonomiczny jest najlepszą zachętą do przestawiania gospodarstw na takie właśnie metody.

Owoce z certyfikatem produkcji ekologicznej mają z góry gwarantowany zbyt, producenci dostarczają je bezpośrednio do sklepów w Warszawie. Można też przyjechać do gospodarstwa, popróbować, zebrać a potem zakupić owoce.

- Naprawdę bardzo świadomi ludzie przyjeżdżają, tacy, którzy żyją ekologicznie i bardzo im smakują te nasze produkty ekologiczne, wiec szanują po prostu naszą pracę. (…) Ludzie, którzy tu przyjeżdżają doceniają to, uważam , że dlatego nie ma zniszczeń roślin, bo widząc ile pracy trzeba na to poświęcić, szanują. – powiedzieli producenci ekologicznych owoców w programie Agrobiznes.

Zdaniem producentów nie ma co się bać ani biurokracji związanej z certyfikacją, ani samych kontroli:

- Co roku przyjeżdża kontrola, sprawdza stan gospodarstwa i czy wszystkie dokumenty się zgadzają. (…) Jest obowiązek prowadzenia rejestru zakupu środków do produkcji , jest obowiązek prowadzenia rejestru sprzedaży , jest obowiązek prowadzenia rejestru działań agrotechnicznych na polu, natomiast tak naprawdę każdy rolnik to robi. – wyjaśniają właściciele gospodarstwa ekologicznego.

Warto podkreślić, że do rolnictwa ekologicznego przysługują również dodatkowe dopłaty z PROW, które będą także kontynuowane w kolejnej perspektywie finansowej. I jak zapewnia wiceminister rolnictwa Ryszard Kamiński, będzie on zabiegał, żeby biurokracji było mniej.

Jak pokazały wyniki ankiety przeprowadzonej przez Amerykanów, produkty ekologiczne są teraz ważniejsze dla konsumentów niż kiedykolwiek wcześniej, wskazało na to ponad 90% respondentów.

Ciężko powiedzieć czy obecne zmiany będą miały trwały wpływ na wybory konsumentów? Jednak biorąc pod uwagę fakt, że produkty ekologiczne cieszą się dużym zainteresowaniem i są poszukiwane przez konsumentów wydaję się, że produkcja ekologicznej żywności to przyszłość.

Źródło: ota.com; Agrobiznes, TVP [02.06.20]

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X