Sprzedaż i zapasy jabłek we Włoszech – styczniowe dane dla poszczególnych odmian

almaverdbiojablkaOpóźniony sezon wegetacji w 2013 r. skutkował we Włoszech m.in. przedłużeniem zbiorów w niektórych rejonach kraju do początku grudnia. Włoscy sadownicy zebrali w ubiegłym roku 1,846 mln ton jabłek deserowych, czyli o ok. 86 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Największy udział w produkcji miała odmiana Golden Delicious - 800,87 tys. ton (o ok. 33 tys. mniej niż w 2012 r). Jabłek odmiany Gala zebrano 248 tys. ton (o 3300 ton więcej niż w 2012 r.), a Red Delicious 198,23 tys. ton (o 28,3 tys. ton więcej) - podaje freshplaza.it.

Szczególnie intensywnie sprzedawano jabłka w grudniu, gdy na rynek trafiło ok. 162 tys. ton jabłek (o prawie 11% więcej niż rok wcześniej). Sprzedano wtedy najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious (73 tys. ton) oraz Gali (30,5 tys. ton). Włoscy handlowcy są zadowoleni z popytu na ich towar na rynkach zagranicznych, w tym w Niemczech (głownie odmiana Braeburn i Gala). Obecnie sprzedaż odbywa się regularnie i typowo dla tej pory roku.

Po dwóch miesiącach przechowywania jakość owoców oceniana jest dobrze. Zapasy 1 stycznia 2014 r wynosiły we Włoszech ok. 1,217 mln ton jabłek. Stan zapasów jabłek w Trydencie i Górnej Adydze wynosił łącznie 981.479 ton, z czego jabłek deserowych było 976.904 ton, a do przetworzenia (obieranie) 4575 ton. Zapasy jabłek poszczególnych odmian wynosiły: Golden Delicious – 523.687 ton, Red Delicious – 102.955 ton, Gala – 60.290 ton, Granny Smith – 55.578 ton, Idared – 2156 ton, Jonagold – 10.458 ton, Braeburn – 60.532 ton, Fuji – 70.050 ton, Cripps Pink – 30.637 ton.

Powiązane artykuły

X