sokkonctentratW sezonie 2014/2015 w Polsce wyprodukowaliśmy 285 tys. ton koncentratu soku jabłkowego, co było rekordową ilością w ostatnich 10 latach.

Największymi producentami koncentratu na świecie w 2014 r. były: Chiny (30 proc. światowej produkcji), Polska (17 proc.) oraz Ukraina i Turcja (po 5 proc.).
Do grona znaczących wytwórców koncentratu zaliczały się także (z udziałem po 3 proc.): Rosja, Włochy, Iran, Mołdawia i Węgry. W pierwszej dwunastce liderów plasują się również Niemcy, Hiszpania i Francja z produkcją po 2 proc.

W sezonie 2014/2015 Polska wyeksportowała najwięcej koncentratu do Niemiec (46 proc.). Eksperci zwracają uwagę na znaczny udział eksportu do Ameryki Północnej (11 proc.) oraz do Rosji (8 proc.). Wedługa danych prezentowanych przez Bożenę Nosecką z IERiGŻ, podaż jabłek w Polsce do produkcji zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2014/2015 wynosiła ok. 2 mln ton.

Zobacz także: Soki NFC. Dlaczego podbijają polski rynek?

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia