IMG 1113jablspoW ostatnich 10 latach obserwuje się spadek konsumpcji jabłek w Europie i Ameryce Północnej, podczas gdy w Azji i Afryce spożycie tych owoców roślnie. W Unii Europejskiej co roku spożycie jabłek zmniejsza się o 2 proc., czyli o ok. 150 tys. ton. Aby zrównoważyć ten negatywny trend na rynku wewnętrznym niezbędne jest zwiększenie eksportu – uważają eksperci, którzy dyskutowali o rynku jabłek podczas Deutsche Obst und Gemüse Kongress w Düsseldorfie.

28 państw członowskich UE wyeksportowało w sezonie 2014/2015 łącznie 1,6 mln ton jabłek. Przykładowo Niemcy wysłały za granicę ok. 64 tys. ton, z czego 58 tys. ton trafiło na rynek unijny.

Przeczytaj także: Pierwsi ucierpią producenci jabłek. Ekspert o blokadzie Krymu

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia