Monitoring temperatury w wysyłkach owoców – rozwiązania

temptale rDla eksporterów owoców, rozpoczynających wysyłki towaru nowymi kanałami dystrybucji, są rozwiązania pozwalające śledzić przebieg temperatury w jakiej znajdują się owoce, od załadowania do odbioru produktu. Dzięki temu można rozpoznać „słabe ogniwo” w łańcuchu dostaw, gdzie temperatura dla owoców jest nieodpowiednia i powoduje straty jakości. Urządzenia do monitorowania temperatury w przesyłkach pozwalają także ustrzec się przed nieuzasadnionymi reklamacjami, opierającymi się na zarzucie niewłaściwych warunków transportu. Informacje uzyskane z urządzenia mogą potwierdzić zgodność warunków przewozu owoców.

W trakcie targów Macfrut 2013 firma NCX Drahoard zaprezentowała szereg urządzeń Sensitech rejestrujących temperaturę. Najprostsze z nich należą do serii Ryan.EZT. Są to mierniki działające w zakresie -29 - +38 °C, z możliwością rejestrowania temperatury przez  5 do 90 dni. Zasilane są bateriami 1,5 volt (AA), ważą ok. 210 g. Bardziej zaawansowane modele pochodzą z serii TempTale. Rejestrują temperaturę w zakresie -30 - +70°C z dokładnością do 0,1°C. Te urządzenia mają wbudowaną baterię litową, ważą 45 g. Rejestrator TempTale może mierzyć temperaturę  co 10 sekund. Wyposażony jest w wyświetlacz elektroniczny, łącze USB, oprogramowanie do generowania raportów z wykresem przebiegu temperatury.

W ofercie firmy znajdują się także inne rozwiązania pozwalające chronić jakość owoców w transporcie, m.in. pochłaniacze etylenu (w postaci filtrów i saszetek) do wykorzystania w kontenerach.

Powiązane artykuły

X