Wstępne schładzanie owoców miękkich – Fruit Logistica 2014

BGDOORminW trakcie targów Fruit Logistica 2014 w Berlinie, holenderska firma BG Door International zaprezentowała system do przeprowadzenia szybkiego, wstępnego schładzania owoców miękkich, za pomocą wymuszonego obiegu powietrza. System nadaje się do wykorzystania w niewielkich komorach i kontenerach chłodniczych, do których w dwóch rzędach ustawia się kartony lub skrzynki z owocami, tak aby pomiędzy nimi powstał korytarz. Następnie przykrywane są one od góry kurtyną, wysuwaną z rolki zawieszonej nad kartonami. Po uruchomieniu wentylatorów w urządzeniu, które stanowi jedną ze ‘ścian’ układu, zimne powietrze przepływa jedyną dostępną drogą, czyli od zewnątrz, poprzez skrzynki z owocami, do środka korytarza, a stamtąd ponownie na zewnątrz. W efekcie duża partia owoców może być szybko schłodzona zaraz po zbiorze. Ma to kluczowe znaczenie dla długotrwałego zachowania dobrej jakości owoców.

Powiązane artykuły

X