Jabłka najpopularniejszymi owocami grudnia

Najpopularniejszym owocem w grudniu jabłka, gruszki i śliwki. Wśród jagodowych owoce i przetwory malin, borówki i czarnej porzeczki. Grudzień do grudnia wzrosła konsumpcji wszystkich badanych gatunków owoców jagodowych.

Wzrost konsumpcji w grudniu zanotowały wszystkie badane gatunki owoców jagodowych. Największym wzrostem może pochwali się czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku już 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej.

W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.

Badanie zrealizowano w dniach 3-8 grudnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1004 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców w ostatnim tygodniu i o spożywanie owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Najpopularniejszym owocem w grudniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu.

Jabłka są najpopularniejszym owocem przez większość miesięcy. Jabłka są przez Polaków postrzegane jako owoce kojarzące się ze zdrowiem (55%). 40% badanych kojarzy je z jesienią. Mniej niż jedna piąta badanych postrzega jabłka jako coś ładnego i apetycznego (19%), natomiast 5% jako modny i pożądany owoc - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 48% badanych. Spożycie gruszek jest niższe niż w listopadzie br. (o 3 p.p.) i wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.).

31% Polaków na początku grudnia jadło śliwki. To mniej niż przed miesiącem (o 6 p.p.).

Najpopularniejszymi owocami jagodowymi grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Świeże owoce (importowane) oraz ich przetwory jadło o odpowiednio 22, 21 i 19% Polaków.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

 

Powiązane artykuły

X