Berry Fest - wielki przegląd i promocja jagodowych trunków

Zapraszamy producentów na pierwszy przegląd alkoholi z owoców jagodowych. Głównym wydarzeniem będzie konkurs. Medale i Grand Prix Berry Fest 2023 w kategoriach "profesjonalna" i "domowa" przyzna jury w składzie Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk, Mikołaj Rey. Konkurs odbędzie się w wyjątkowej formule rozmowy z ekspertami. Każdy opowie o tym jak tworzy trunek, a eksperci wyciągną największe jego atuty. Atrakcją nalewkowy Master Class na bazie 7 nalewek - dereń, agrest, malina, porzeczka, truskawka, jeżyna i rokitnik. Eksperci omówią historię nalewek i historię połączeń kulinarnych. Uczestnicy spróbują każdej z nalewek w połączeniu z różnymi rodzajami zimnych przekąsek. Szefowie Kuchni wyjaśnią zasady dobierania alkoholu do potraw oraz ustalania kolejności serwowanych alkoholi. Do tego zagadnienia prawne, budowa marki i networking. Jeśli chcesz produkować świetnie jagodowe wino lub nalewki, to nie może Cię tu zabraknąć. 

Berry Fest to spotkanie pionierów i pierwszy przegląd wszystkich alkoholi z owoców jagodowych. O wyjątkowości przesądzi m.in. formuła rozmowy producentów z ekspertami. Twórcy będą mieli również możliwość ekspozycji swoich produktów i opakowań. W jednym miejscu poznamy zagadnienia prawne, wskazówki jak budować markę i jak łączyć trunki z jedzeniem. Do tego wymiana doświadczeń i networking. Na finał rozdane będą medale i przyznane Grand Prix Berry Fest 2023 w kategoriach producent i amator. Laureaci będą promowani przez cały 2023 rok.

Miejsce: Pałac Mała Wieś, Belsk Duży 
Termin: 3 października 2022 r., 11:00-18:00
Aktualne informacje pod adresem BerryFest.pl

Do udziału niezbędna jest akredytacja (szczegóły poniżej)

Jakie produkt zaprezentują się na Berry Fest?

Swoje trunki zgłosili już producenci wi​na z czarnej porzeczki, porzeczki czerwonej, porzeczki białej oraz jagody kamczackiej. Wśród nalewek - z jagody kamczackiej, agrestu, derenia i żurawiny. W kategorii „amator” – wino z owoców jagody kamczackiej oraz nalewki z: aronii, maliny, borówki, truskawki, czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki, agrestu, derenia, minikiwi, żurawiny i pigwowca i jagody kamczackiej.

Program

  • 11:00 Owoce jagodowe a rosnący rynek alkoholu w Polsce - zagadnienia prawne, ekonomiczne i marketingowe - Zbigniew Kmieć, ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców do spraw rolnictwa i produkcji spożywczej
  • 11:30 Jak budować markę wina? - Marcin Bańcerowski współtwórca marki DiWine
  • 12:00 Nalewki z owoców jagodowych na polskim stole - prezentacja warsztatowa Master Class - historia nalewek i historia połączeń kulinarnych. Uczestnicy spróbują 7 nalewek - dereń, agrest, malina, porzeczka, truskawka, jeżyna i rokitnik - każdej w połączeniu z różnymi rodzajami zimnych przekąsek. Prowadzący wyjaśnią zasady dobierania alkoholu do potraw oraz ustalania kolejności serwowanych alkoholi - Zbigniew Kmieć i Łukasz Klesyk
  • 14:00 Przegląd alkoholi z owoców jagodowych – ocena ekspertów i promocja producentów
  • 18:00 Wręczenie medali i Grand Prix Berry Fest 2023

Zapraszamy do promocji i prezentacji swoich wyrobów producentów alkoholi, które powstały z wykorzystaniem owoców jagodowych. Zapraszamy oficjalnych producentów oraz amatorów, którzy od lat tworzą trunki z własnych owoców. W tej kategorii również przyznane będzie wyróżnienie.

Nagrody

Planowany jest konkurs, w którym przyznane zostaną brązowe, srebrne i złote medale oraz nagroda główna - Grand Prix pierwszego przeglądu alkoholi z owoców jagodowych.

Wszyscy nagrodzeni będą promowani na łamach czasopism partnerów – czasopism Restauracja, Hotelarz i Jagodnik. Nagrodą w konkursie jest promocja wśród właścicieli i kadry zarządzającej HoReCa. Kluczowym wymiarem tej promocji jest całostronicowa reklama laureatów w czasopiśmie "Restauracje". Numer październikowy promowany będzie m.in. na Polagrze oraz Natura Food be ECO.

Laureaci będą promowani również w ramach tegorocznej akcji "prezenty dla firm".

Eksperci, którzy będą wspierać jagodowców

Grono ekspertów Berry Fest tworzą Łukasz Klesyk - ekspert od alkoholi mocnych, Mikołaj Rey, Zbigniwe Kmieć oraz Katarzyna Puk – sommelier i sędzia w konkursach winiarskich.

Rolą ekspertów jest nie tylko wyłonienie laureatów, ale przede wszystkim promocja i wsparcie merytoryczne. Podczas wszystkich prezentacji będą podpowiadali – jakie są najmocniejsze strony degustowanych produktów i jak wykorzystać potencjał, który mają.

Oto krótkie biogramy członków jury. Sami w sobie są argumentem za tym by się dołączyć do Berry Fest. Szczegóły akredytacji - poniżej.  

Mikołaj Rey

Ekspert kulinarny, uczestnik pierwszej polskiej edycji MasterChef i zwycięzca specjalnej edycji MasterChef „Najlepsi”. Będąc jednym z finalistów MasterChef pozyskał sympatię widzów i stał się rozpoznawalny. Wkrótce potem rozpoczął cykl reportaży kulinarnych dla programu Dzień Dobry TVN. Podróżując po całej Polsce jako smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych. Ma za sobą ponad 500 reportaży i kilkaset warsztatów kulinarnych i pokazów. Co roku jest uczestnikiem, ekspertem, ambasadorem marek, konferansjerem bądź członkiem jury na festiwalach kulinarnych i konkursach, w tym takich znanych jak Guide Michelin czy żółty przewodnik Gault&Millau.

Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne i degustacje w całej Europie. Ostatnio w Afryce dla polskiej dyplomacji. Od lat wspiera również plantatorów. Od jagodowych spotkań z mediami, przez prezentacje w praskim Koneserze, po Fruit Logistica - największe branżowe targi w Berlinie.

Łukasz Klesyk

Ekspert smaku i alkoholi mocnych, dziennikarz i redaktor kulinarny i alkoholowy, sekretarz redakcji magazynu winiarskiego „Trybus​zon”, były redaktor przewodnika Gault & Millau Polska, miesięcznika „Kuchnia”, „Magazynu Wino” i kwartalnika „Ferment”. Autor książki „Między wódką a zakąską” poświęconej polskim wódkom czystym i łączeniu ich z potrawami (wraz z szefem kuchni Aleksandrem Baronem) oraz kilkuset artykułów o niemal wszystkim, co zawiera procenty i da się wypić.

Zbigniew Kmieć

Urodził się w Biłgoraju i jako lokalny dziennikarz zaczął interesować się kulinariami regionu, w którym mieszkał. Pomagał małym producentom ze swojej okolicy w zawiązywaniu stowarzyszeń promocji produktów, organizacji wyjazdów na pierwsze targi. Przez kilka lat był rzecznikiem prasowym Festiwalu Smaku w Grucznie. Pisywał o kulinariach do Kuchni, Magazynu Wino i Wprost. Specjalizuje się w wyszukiwaniu produktów o najwyższej jakości, na nich też oparta została koncepcja Kafe Zielony Niedzwiedź warszawskiej restauracji, którą założył i współprowadził. Obecnie pracuje nad promocją węgierskich win w Polsce i na zaproszenie Janusza Palikota doradza kulinarnie spółce Manufaktura Wódki Wina i Piwa i podmiotom z nią powiązanym. Główny ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP.

Katarzyna Puk

Sommelier, Absolwentka WSET na poziomie (3) Advanced. Jej pasja do wina zaczęła się od okazjonalnych degustacji podczas wieloletniej pracy w krakowskiej oraz warszawskiej gastronomii. Dostrzeżona przez jednego z importerów zaczęła dynamiczną karierę w świecie wina, popartą rzetelną edukacją. Opanowanie podstawowej wiedzy obudziło w niej chęć pełnego zrozumienia procesów produkcji oraz uprawy winorośli, która zaowocowała licznymi wyjazdami enologicznymi do ulubionych regionów. Ponieważ jej zdaniem pasja poparta powinna być wszechstronnym doświadczeniem, zdecydowała podjąć wyzwanie pracy na rynku brytyjskim, zdobywając praktykę w prestiżowych wine barach Londynu, między innymi w słynnym 67 Pall Mall. Ponad dwa lata spędziła w Gruzji, pracowała z winiarzami, wielokrotnie uczestniczyła w zbiorach i lokalnie zgłębiała technologie produkcji. Pisze teksty dziennikarskie dla Fementu i Winisfery.

Obecnie sommelier w El Catador, Warszawa. Head sommelier w restauracjach Salute i Nolio, Kraków. Sommelier w projekcie Poznaj Smak Gruzji, Kraków. Autor w VINIFY.PL i Winicjatywa.

Sędzia w konkursach winiarskich: Polskie Korki, SPOT. Poznań. Konkurs Win Polskich w Zielonej Górze; International Rose Championship, Czas Wina oraz Cool Climate Wine Avards, Czas Wina.

Dla kogo jest Berry Fest?

To inicjatywa, która wspiera produkcję na bazie owoców jagodowych, często określanych jako polskie superowoce. Punktem wyjścia są, wymieniamy tu w kolejności przypadkowej: agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista nie jest zamknięta. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi - wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity. Lista też nie jest zamknięta.

Przyjmowane są zgłoszenia z podziałem na firmy i osoby prywatne:

  • Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
  • Osoby prywatne to amatorzy, pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy, banderol etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.

Projekt jest częścią kampanii "Czas na polskie superowoce!", Jest ona finansowana z Funduszu Promocji owoców i Warzyw. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak dołączyć do Berry Fest?

Chętnych by wziąć udział w konkursie, jako producent profesjonalny lub amator, prosimy o wysłanie zgłoszenia na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (formularz poniżej). Przyjęte będą wszytskie zgłoszenia, które wpłyną do 17 września. Po tym terminie decyzję o akredytacji podejmą organizatorzy.

W razie pytań lub problemów z akredytacją, prosimy o kontakt na adres Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw: Świętokrzyska 20, lok.32, 100-002 Warszawa, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Formularz zgłoszeniowy

  • Imię i nazwisko, adres, telefon, e-mail
  • Nazwa zgłaszanego alkoholu – wino / nalewka / inne
  • Jaki jest w nim wiodący owoc jagodowy?
  • Czy produkt jest dostępny w sprzedaży komercyjnej? – firma / osoba prywatna
  • Właściwości smakowe alkoholu - wytrawne / słodkie / półsłodkie
  • Czy przewidujcie ustawienie swoich produktów na obrzeżach sali, w której będą odbywać się wykłady i sam konkurs? - Opcja 1. Stolik koktajlowy / Opcja 2. Stolik 2x1 m / opcja 3. Własne stoisko

 

Powiązane artykuły

X