Ile pestycydów mają sprzedawane w Polsce jabłka i cytrusy?

W ciągu ostatnich 10 lat całkowicie zakazano używania niektórych pestycydów w uprawach jabłoni i drzew cytrusowych. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie sprawdzili, czy producenci żywności stosują się do nowych zaleceń, czy i w jakim stopniu pozostałości pestycydów pozostają na sprzedawanych konsumentom owocach.

Badania zostały przeprowadzone w latach 2012 i 2020. Naukowcy analizowali różne gatunki owoców: jabłka (odmiany Jonagold, Gala, Gloster, Rubin, Jonagored, Szampion, Ligol, Alwa, Golden Delicious), pomarańcze, grejpfruty i cytryny. Jabłka pochodziły z upraw krajowych, natomiast owoce cytrusowe z Hiszpanii, Cypru, Turcji i RPA. Wszystkie owoce kupiono na targach w Lublinie.

Okazało się, że między 2012 a 2020 rokiem doszło do wyraźnego zmniejszenia poziomu pestycydów zidentyfikowanych w jadalnych częściach owoców. W próbkach z 2020 r. nie stwierdzono żadnego przypadków stosowania zakazanych środków ochrony roślin. Zdaniem naukowców brak wykrytych przypadków niedopuszczenia pestycydów do stosowania w analizowanych latach wskazuje na przestrzeganie przez producentów odpowiednich regulacji prawnych.

"Niewłaściwe stosowanie pestycydów może powodować zanieczyszczenie żywności, a w konsekwencji - szkodzić konsumentom. Dlatego ważne jest monitorowanie poziomu ich pozostałości w owocach. Znajomość wpływu przetwórstwa domowego na poziom pozostałości pestycydów w owocach jest niezbędna do ograniczenia zagrożeń dietetycznych" – czytamy w artykule czytamy w artykule lubelskich naukowców.

Unijne przepisy określają maksymalny limit pozostałości (MRL) pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego. Limit ten jest regularnie aktualizowany na podstawie danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania takich środków - i właśnie w związku z tym w ciągu ostatniej dekady niektóre pestycydy zostały całkowicie zakazane.

Dokładne analizy przeprowadzone z laboratoriach UP w Lublinie zidentyfikowały w próbkach jabłek z 2012 r. 26 pestycydów (środków grzybobójczych, insektycydów, regulatorów wzrostu roślin, środków owadobójczych), natomiast w owocach ze zbiorów w 2020 r. - siedem.

"Może to wynikać z faktu, że w tym czasie wzrosło zainteresowanie alternatywnymi metodami ochrony roślin, w tym produkcją owoców w systemie zrównoważonym, gdzie jednym z podstawowych założeń jest prowadzenie działań zmierzających do stworzenia równowagi biologicznej" - twierdzą autorzy publikacji.

W próbach z 2012 r. naukowcy w czterech przypadkach wykryli obecność wyższych od dopuszczalnych norm disulfotonu. Jest to środek owadobójczy, używany do zwalczania mszyc i przędziorków. Jest wysoce toksyczny w przypadku spożycia lub absorpcji przez skórkę, a długotrwała ekspozycja na niego może mieć działanie mutagenne. Od 2018 r. używanie disulfotonu zabronione jest w całej Unii Europejskiej. W jabłkach z 2020 r. nie odnotowano żadnego przypadku przekroczenia dopuszczalnej normy disulfotonu.

Próbki jabłek z 2020 r. nie zawierały żadnych pestycydów niedopuszczonych do stosowania w UE. Zdaniem naukowców wynika to z obserwowanych trendów do promowania zrównoważonego rozwoju.

Sprawdzano też ewentualne przekroczenie norm innych substancji, które nadal są dozwolone do stosowania w UE (choć w ograniczonych ilościach). Okazało się, że to dość rzadkie przypadki. Prowadzony w Polsce w latach 2004–2007 przez Państwową Inspekcję Sanitarną monitoring pozostałości pestycydów w żywności wykazał ich przekroczenie w nieco ponad 2 proc. analizowanych jabłek, w kolejnych latach sytuacja uległa poprawie. 

A jaki odsetek polskich jabłek w ogóle zawiera pozostałości pestycydów? Badanie z 2011 roku wykazało, że było to 46 proc. analizowanych próbek owoców, a testy z lat 2009–2013, że 66,5 proc.

Badanie pozostałości pestycydów w jabłkach uprawianych w Grecji wykazało natomiast, że problem ten dotyczy 84 proc. owoców, a jeśli chodzi o Kuwejt - było to 90 proc., przy czym 80 proc. przekraczało dopuszczalne w UE wartości.

Jeśli chodzi o cytrusy, to zarówno w 2012, jak i 2020 r. we wszystkich analizowanych próbkach wykryto obecność fungicydu o nazwie imazalil. Zaraz za nim uplasował się pirymetanil, którego pozostałości wykryto w połowie próbek. Jak wyjaśniają specjaliści, imazalil i pirymetanil to środki szeroko stosowane w rolnictwie, zwłaszcza w uprawie cytrusów - zapewniają ochronę powierzchni owoców przed rozwojem pleśni. Niestety, badania miąższu owoców pokrytych tymi związkami dowodzą, że fungicydy przenikają także w głąb owocu.

"Badania dotyczące oceny występowania pozostałości środków ochrony roślin w owocach pod kątem zgodności z odpowiednimi przepisami są niezwykle ważne. Przyczyniają się do ciągłej i dynamicznej weryfikacji zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin w uprawach oraz aktualizacji wartości MRL".

"Nasze wyniki pokazują, że zakaz stosowania niektórych pestycydów prowadzi do zmniejszenia ich pozostałości w jabłkach i owocach cytrusowych. Ponadto rosnąca świadomość konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz na temat wpływu pestycydów na środowisko powoduje zainteresowanie producentów ograniczeniem stosowania tego typu środków i poszukiwaniem alternatywnych metod wspomagania upraw, takich jak integrowana produkcja lub rolnictwo ekologiczne" - dodają.

Naukowcy przypominają, że poziom pozostałości pestycydów w spożywanych owocach zmniejszają proste procedury: mycia i obierania, które każdy powinien wykonywać.

 "W uprawianych w Polsce jabłkach, a także w importowanych owocach cytrusowych, w ciągu 8 lat doszło do wyraźnego ograniczenia zawartości pestycydów, co przekłada się na wyższą jakość najpopularniejszych w naszej diecie owoców. W ostatnich latach nie odnotowano też przypadków pestycydów zakazanych do stosowania, co świadczy o przestrzeganiu przez producentów obowiązujących przepisów. Dodatkowo prosta obróbka kulinarna, jaką jest zwykłe obieranie, może w znacznym stopniu zmniejszyć poziom MRL w jadalnych częściach owoców".

źródło: Ocena zawartości pestycydów w jabłkach i wybranych owocach cytrusowych poddanych prostej obróbce kulinarnej; 

Komentarze  

+2 #4 Ostrożny 2022-11-06 14:22
10 NAJBARDZIEJ SZKODLIWYCH DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI
Koszenila (E120) ...
Czerwień Allura (E129) ...
Benzoesan sodu (E211) ...
Dwutlenek siarki (E220) ...
Azotan (V) sodu (E251), azotan (III) sodu (E250) ...
Kwas fosforowy (E338) ...
Karagen (E407) ...
Guma arabska (E414)

To tylko kilka.Każdy jest opisany w gogle jako rakotwórcze. Galaretki, cukierki, sztuczne napoje, jogurty, chipsy, ryby w plastiku, paszteciki, ciastka, tak naprawdę zawierają wielokrotnie więcej substancji niż śladowe ilości w jabłkach. W moich jabłkach nie było żadnych pozostałości, losowo mi sortownia bada na mój koszt
Cytować
0 #3 Ostrożny 2022-11-06 14:00
Cytuję Karolina:
Ile pozostałości? 7?! SIEDEM!
To jakiś żart. Nie ma się czym cieszyć. W innych krajach dopuszczalnych pozostałości jest dużo mniej. Wszystki jabłka wycofane z zagranicy wracają do nas na bazar. Ja na bazarach już dawno nie kupuję bo nikt nad tym nie ma kontroli. Warzywa i owoce kupuję najlepiej w sklepie na L bo oni mają super normy, dużo wyższe niż ogólnie w Polsce.

Proponuję czytać etykiety na napojach, Vegeta, i inne przyprawy, wędliny i ile tam jest rakotwórczych,
E- xxxxx
E- xxx x
W jabłkach te pozostałości są niczym w porównaniu z jabłkami.
Bezonensan sodu, jest w ogromnej ilości produktów spożywczych które zjadacie 10 razy więcej niż jabłek. KE jest dziwna i oderwana od rzeczywistości albo głupia
Cytować
+2 #2 Sera 2022-11-06 10:48
Nie ma problemu aby produkować na 2-3 substancje - to standard. Jeśli będzie zapotrzebowanie rynkowe i sens ekonomiczny to można produkować na 0 lub 1 substancje. Ten temat już był walkowany, niestety markety ani konsumenci nie są zainteresowani
Cytować
-1 #1 Karolina 2022-11-06 07:41
Ile pozostałości? 7?! SIEDEM!
To jakiś żart. Nie ma się czym cieszyć. W innych krajach dopuszczalnych pozostałości jest dużo mniej. Wszystki jabłka wycofane z zagranicy wracają do nas na bazar. Ja na bazarach już dawno nie kupuję bo nikt nad tym nie ma kontroli. Warzywa i owoce kupuję najlepiej w sklepie na L bo oni mają super normy, dużo wyższe niż ogólnie w Polsce.
Cytować

Powiązane artykuły

X