Malinowa edukacja, czyli Dni Dobrego Jedzenia na Targówku

Dzielnicowe Dni Dobrego Jedzenia w Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy odbyły się w tym roku przy wsparciu producentów i projektu „Czas na polskie superowoce!”. Organizatorem finału było Przedszkole nr 123 „Ocean marzeń”, a uczestnikami dzieci reprezentujące aż 23 placówki. Dzięki producentom wszystkie dzieci miały okazję spróbować jesiennych polskich malin oraz porównać owoce świeże i liofilizowanych. Wielkie gratulacje dla organizatorów i podziękowania dla producentów - Adama Borzęckiego (Boryna) i Tomasza Dudy (Dziki Owoc).

„My lubimy jeść maliny, bo to same witaminy, w dżemach, sokach, na surowo, jedz maliny, bo to zdrowo!” – tak brzmiało hasło dzieci z Przedszkola Integracyjnego nr 120.

SOKI

Dzieci wraz ze swoimi rodzicami tworzyli edukacyjne spektakle i wystawy produktów. Były owocowe przetwory – malinowe, musy, galaretki, aroniowe dżemy, borówkowe konfitury, truskawkowe koktajle, była żurawina i sok z czarnego bzu.

Na koniec spotkania dzieci otrzymały upominki w postaci szklanych hermetycznych pojemników, w których znajdowały się maliny. Każde dziecko otrzymało również „Truskawkę” - zabawkę sensoryczną, przedszkola pamiątkowe dyplomy. 

Bardzo się cieszymy z uczestnictwa w warsztatach dla najmłodszych promujących zdrowe odżywianie. Wierzymy, że już od przedszkolaka warto budować świadomość, że to co naturalne jest bardzo zdrowe i ma wpływ na naszą aktywność, witalność, energię do działania - mówił Tomasz Duda, producent liofilizowanych m.in. malin, truskawek, borówek, chrupiących zdrowych przekąsek z owoców z własnych upraw. 

W zdrowym ciele zdrowy duch 

- Przedszkole nr 123 „Ocean Marzeń” we współpracy z Dzielnicą Targówek m.st. Warszawy od 13 lat organizuje Dzielnicowe Dni Dobrego Jedzenia. Świadomi problemu otyłości wśród dzieci, zachęcamy je do zdrowego odżywiania. Co roku akcji przyświecają inne motywy przewodnie, kasze, ryby, ziarna, owoce czy warzywa. W ramach akcji organizowany jest konkurs dla mieszkańców dzielnicy „Tu zaczyna się Warszawa, tutaj dziecko zdrowo jada”, i przy ich współudziale powstają książki z przepisami. Jest to niezwykle cenna inicjatywa, która przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych mieszkańców dzielnicy - mówi Julita Głażewska, Inspektor Wydziału Edukacji i Wychowania Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy.

Nasze przedszkole jest dumnym gospodarzem tego wydarzenia. Promujemy zdrowe jedzenie wśród najmłodszych, dobre nawyki żywieniowe, w tym regularność posiłków. Obok informacji o korzyściach ze zdrowego odżywiania czy konsekwencjach złej diety, integrujemy wszystkie przedszkola dzielnicy Targówek.  - mówi Małgorzata Kubiak Dyrektor Przedszkola nr 123 „Ocean Marzeń”.

- Dzieci zdobywają wiedzę w sposób ciekawy, uczestnicząc w warsztatach, wspólnych zabawach, a także dzięki przygotowanych przez uczestników stoiskach. W tym roku hasło przewodnie to „Na zdrowie i przeciw chorobie”. Dzieci dowiedziały się, że odporności nabywają właśnie dzięki spożywaniu ziół i owoców jagodowych. Jak co roku impreza była udana i doceniona przez wszystkich, którzy wspierają idee „edukacji przez dobrą zabawę” - dodaje Małgorzata Kubiak.

Dzień Dobrego Jedzenia - dzień, który się pamięta 

- Zapamiętamy ten dzień. Pielęgnowania swojego zdrowia to okazja by spotkały się i integrowały targówczańskie przedszkola. W przedszkolu Nr 123 „Ocean marzeń” odbyły się coroczne Dzielnicowe Dni Dobrego Jedzenia pod patronatem Burmistrz Dzielnicy Targówek m.st Warszawy - Pani Małgorzaty Kwiatkowskiej. Wspaniała atmosfera, gościnność i dyskusje o tym, ile natura ma dla naszego zdrowia. Było bardzo zdrowo - lawendowo, szałwiowo, porzeczkowo, borówkowo, miętowo, rumiankowo, skrzypowo, aroniowo, żurawinowo, tymiankowo, bazyliowo, pokrzywowo, majerankowo, no i przede wszystkim malinowo. Bo to my przedszkolaki z Przedszkola Integracyjnego nr 120 w Warszawie reprezentowaliśmy ten wspaniały owoc. Nie dość, że pyszny to jeszcze zdrowy. Nie było żadnego dziecka i żadnej osoby, która by go nie skosztowała. Takie spotkania to nasz dzielnicowy pomysł oraz inwestycja w zdrowie wszystkich mieszkańców, bo cyt. „Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jak smakujesz, aż się zepsujesz” – przypomina Edyta Grodzka, dyrektor Przedszkola Integracyjnego nr 120 w Warszawie. 

Dni Zdrowego Jedzenia organizowane w Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy:

  • wpływają na integrację środowiska oświatowego,
  • stanowią okazję do wymiany doświadczeń na temat prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym,
  • dostarczają potrzebnej wiedzy dotyczącej komponowania zbilansowanej diety dostosowanej do preferencji żywieniowych dziecka w wieku przedszkolnym,
  • pokazują sposoby kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych,
  • stanowią okazję do spotkań ze specjalistami w zakresie żywienia,
  • wywołują pozytywne emocje u dzieci i dorosłych. 

Najważniejszym elementem organizacji „Dni” jest prowadzenie długofalowej edukacji żywieniowej dziecka i rodziców w zakresie:

  • sposobów dostarczania do organizmu wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka, 
  • wprowadzania jak największej ilości nowych produktów i smaków,
  • bilansowania diety pod kątem odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników odżywczych.

- „Dni” cechuje profesjonalizm. Obok dobrej zabawy, potrafimy dobrze zorganizować warsztaty, konkursy i quizy z udziałem dzieci. To zawsze jest festiwal kreatywności i tego co przygotowały nasze przedszkola - mówi Beata Gela Dyrektor Przedszkola nr 94 „Kraina Słonecznych Marzeń”.

Owocne przygotowania i nowa energia

- Przedszkole nr 154 „Pod Wesołą Truskaweczką” od wielu lat uczestniczy w Dzielnicowych Dniach Dobrego Jedzenia, które organizuje Przedszkole nr 123 „Ocean Marzeń”. Z każdym rokiem impreza nabiera coraz większego rozmachu, pełna jest niespodzianek dla dzieci i uświetniona obecnością znanych kucharzy czy dietetyków. Dla dzieci z naszego przedszkola jest to zawsze ważne wydarzenie. Dzieci podczas tych spotkań poznają grupy produktów będące podstawą zbilansowanych posiłków. Poszerzają swoją wiedzę, dowiadują się jaki wpływ na organizm człowieka mają warzywa i owoce, a także jakie produkty powinniśmy ograniczać. Dzielnicowe Dni Dobrego Jedzenia to nie jest wydarzenie jednodniowe. Dzieci kontynuują edukację żywieniową podczas zajęć w rodzimym przedszkolu. To dobra i pożyteczna inicjatywa – mówi Alicja Zan Dyrektor Przedszkola nr 154 "Pod Wesołą Truskaweczką".

- „Dzień zdrowego żywienia” organizowany przez Przedszkole nr 123 „Ocean Marzeń” stanowi doskonałą podstawę do rozmów z dziećmi n/t zdrowego odżywiania na co dzień. Już podczas przygotowań wykorzystujemy temat przewodni - np. produkty zbożowe, nabiał, warzywa, owoce i zioła - do zajęć przedszkolnych poszerzających wiedzę dzieci na temat danej grupy produktów, prawidłowego komponowania posiłków, zdrowego stylu życia. Samo spotkanie wszystkich przedszkoli i ich prezentacje stanowią niejako finał działań prowadzonych w placówce. Wymiana doświadczeń, wspólna zabawa integrująca placówki, degustacja, ulotki z przepisami, wszystko to sprzyja osiągnięciu wspólnego celu – wyrobienia u dzieci nawyku świadomego korzystania z dostępnych produktów spożywczych – mówi Danuta Bajor Przedszkole nr 150 „Przystanek Uśmiech”.

- Dzielnicowe Dni Dobrego Jedzenia to okazja do dzielenia się pomysłami i zdobywania wielu ciekawych informacji dotyczących zdrowego żywienia oraz przeciwdziałania otyłości u dzieci. To wspólne spotkanie dzieci, nauczycieli, dyrektorów przedszkoli z osobami, które przekazują wiedzę o kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych. To też okazja do wspólnej zabawy i wymiany doświadczeń – mówi Mariola Drzewińska, Dyrektor Przedszkola nr 156.

Pobudzić zmysł edukacji

- Dziękujemy za możliwość udziału, znakomitą organizację i gościnę. Dni Dobrego Jedzenia w dzielnicy Targówek potrafią rozbudzić zmysł edukacji. Cieszymy się z możliwości prezentacji owoców jagodowych, w tym roku malin, często nazywanych polskimi superowocami. Współpracując w gronie producentów, w tym przypadku w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!”, wspieramy wydarzenia edukacyjne. Obok dzieci przedszkolnych, planujemy projekt dla klas 1-3 oraz 4-6. W gronie wszystkich polskich producentów owoców i warzyw wspieramy opracowanie rekomendacji żywieniowych dla dzieci w wieku przedszkolnym. Polecamy wykorzystanie sprawdzonych materiałów – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Połowa talerza dla warzyw i owoców

W myśl powiedzenia „czym skorupka za młodu nasiąknie…” - edukacja najmłodszych ma wielki potencjał. Przedszkolaki pochłaniają wiedzę ekspresowo, wystarczy mową i czynem pokazywać dobre wzorce, a oni wyrosną na świadomych i mądrych dorosłych. Krótka edukacja zaowocowała tym, że przedszkolaki wiedzą już czym jest Talerz Zdrowego Żywienia i znają korzyści zdrowotne jakie niosą warzywa i owoce. Jednogłośnie wszyscy zadeklarowali, że od dziś będą połowę talerza zapełniać warzywami, a na deser zjadać owoce zamiast słodyczy. Pozostaje mi trzymać za nich kciuki - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert ogrodniczego Core Teamu.

Powiązane artykuły

X