Jabłka stoją w skrzyniach i czekają

"Jabłka z certyfikatem ekologicznym stoją w skrzyniach i czekają... Taka jest rzeczywistość polskiego sadownika ekologicznego". Zdaniem Daniela Roszczyka (Ekologiczne Gospodarstwo Sadownicze „Zielone Jabłuszko”) Polska nie jest jeszcze gotowa na rozwój rolnictwa ekologicznego.

„Jak wiemy dużo się mówi o zdrowym żywieniu i ekologii i dla nas rolników/sadowników ekologicznych i biodynamicznych jest to bardzo ważne i priorytetowe, ale niestety nie mówi się o tym jak wyprodukowane w trudzie i znoju płody rolne są zagospodarowywane. Chodzi tu nie o sprzedaż detaliczną czy RHD, ale o sprzedaż większych partii owoców, przetwórstwo i handel hurtowy, który w Polsce poza małymi wyjątkami nie istnieje i rozwój ekologii w sadownictwie nie ma w praktyce sensu. Polska nie jest gotowa na rozwój ekologii, nie mamy rozwiniętego przetwórstwa ekologicznego, gdzie można by zagospodarować duże partie owoców. Jabłka zdrowe, z certyfikatem ekologicznym stoją w skrzyniach i czekają..." – mówi pan Daniel Roszczyk prowadzący ekologiczne gospodarstwo sadownicze.

Stawka za ekologiczne jabłka przemysłowe wynosi obecnie 0,40 zł/kg, za jabłka z uprawy konwencjonalnej około 0,35 zł/kg. Jednak, jak zwraca uwagę sadownik, poziom produkcji jabłek ekologicznych do przetwórstwa jest o 30-40% niższy, niż ma to miejsce w przypadku owoców z konwencjonalnych upraw.

„Największa bolączką sadowników jest brak w Polsce przetwórstwa owoców ekologicznych na większą skalę co zmusza producenta do niszowości lub szukania zbytu za granicą.” – mówi nam pan Daniel.

Jeśli chodzi o ekologiczne jabłka deserowe sadownik nie ma większych problemów ze zbytem. Owoce sprzedaje na targach i jarmarkach. „Niestety rynki hurtowe takie jak Bronisze nie mają oferty dla sadownictwa ekologicznego.” – mówi producent.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Komentarze  

+2 #9 Ekonom 2022-12-08 11:34
Cytuję Sadownik2:
40 gr za ekoprzemysł ... łał , ale szał ... A deser po jarmarkach wozić , ogólnie super . A gdzież są Ci doradcy którzy namawiali na ekosady w PL ??? Halo , proszę zejść na ziemię , Polskie społeczeństwo , jeszcze dłuuuuugo będzie doganiać w zamożności kraje tzw Zachodu , a dopiero zamożni ludzie mogą swobodnie wybierać eko jabłka miast tych z upraw tradycyjnych . Mięso wszelkie - eko - tak , jajka - tak ; bo w tych produktach widać różnice smaku , oczywiście nie ma żadnego znaczenia certyfikat a pasza którą są karmione zwierzęta ( ten sam smak można osiągnąć i na paszy nie eko , ale wytwarzanej tradycyjnymi metodami we własnych gospodarstwach) .Natomiast owoce , no może miękkie bez śor na szarą , może ; ale jabłka ... konia z rzędem temu kto wyczułby różnicę w smaku (oczywiście w owocach nie freszowanych) i tu jest ... pies pogrzebany .Zostaje garstka tzw świadomych klientów i tych którzy nie liczą każdej złotówki w spożywczaku.



Doradcy nie odpowiadają za wynik finansowy

Oni są od wciskania kitu

Na wiosnę pewnie będą nowości i nowe wciskanie super produktów
Cytować
+2 #8 Marcin 2022-12-07 11:36
Cytuję Pan na wiązownej:
Znam takiego jednego,co najpierw nasadził
Glostera, później zakładał ligę młodych sadowników i szpanował w internetach, przeszedł na Eco, i teraz stoi na targu i kiluje, :⁠-⁠), taki to kozak


Mówicie o Szwedo? Nie jestem w temacie.
Cytować
+4 #7 Wieśniak 2022-12-07 04:43
Ja czasem kupuje półtusze dla swoich domowników, ( juz rozebraną ) i wiem że z tej ubojni gdzie dookoła w promieniu 30 km małe i biedne gospodarstwa mięso jest super ( i o taką ich proszę, oni wiedzą) a gdzie jest ubojnia co w pobliżu duża ferma, na tysiące sztuk mięso już nie jest takie dobre, a cena w każdej ubojni taka sama. Dla tego ubolewam że od czasu wejścia do uni, poupadały małe chlewnie, sprowadzanym mięsem z Danii, które jest okropne i stare. Tak mówią ci na rozbiorze co kroją. Twarde ale tanie. Po drugie dziki należało wybić podczas pomoru, a nie wprowadzać potężne restrykcje które dobiły małe chodowle. Ta kiełbasa w sklepach z mięsa ferm w niczym nie przypomina smaku z mojego dzieciństwa. Jak plastik i szybko się psuje
Cytować
+5 #6 Sadownik2 2022-12-06 22:48
40 gr za ekoprzemysł ... łał , ale szał ... A deser po jarmarkach wozić , ogólnie super . A gdzież są Ci doradcy którzy namawiali na ekosady w PL ??? Halo , proszę zejść na ziemię , Polskie społeczeństwo , jeszcze dłuuuuugo będzie doganiać w zamożności kraje tzw Zachodu , a dopiero zamożni ludzie mogą swobodnie wybierać eko jabłka miast tych z upraw tradycyjnych . Mięso wszelkie - eko - tak , jajka - tak ; bo w tych produktach widać różnice smaku , oczywiście nie ma żadnego znaczenia certyfikat a pasza którą są karmione zwierzęta ( ten sam smak można osiągnąć i na paszy nie eko , ale wytwarzanej tradycyjnymi metodami we własnych gospodarstwach) .Natomiast owoce , no może miękkie bez śor na szarą , może ; ale jabłka ... konia z rzędem temu kto wyczułby różnicę w smaku (oczywiście w owocach nie freszowanych) i tu jest ... pies pogrzebany .Zostaje garstka tzw świadomych klientów i tych którzy nie liczą każdej złotówki w spożywczaku.
Cytować
-1 #5 Zenek 2022-12-06 20:48
Cytuję Ekonom:
Cytuję Pan na wiązownej:
Znam takiego jednego,co najpierw nasadził
Glostera, później zakładał ligę młodych sadowników i szpanował w internetach, przeszedł na Eco, i teraz stoi na targu i kiluje, :⁠-⁠), taki to kozak


No i co?
Sprzedam parę ha developerowi i przeżyje
A ciebie cieszą cudze porażki
Taki kozak jestes

Dlaczego porażka ?? Myślę, że ma głowę na karku i patrząc na to co obecnie robi to ma to duży sens.
Cytować
-1 #4 Ekonom 2022-12-06 18:41
Cytuję Pan na wiązownej:
Znam takiego jednego,co najpierw nasadził
Glostera, później zakładał ligę młodych sadowników i szpanował w internetach, przeszedł na Eco, i teraz stoi na targu i kiluje, :⁠-⁠), taki to kozak


No i co?
Sprzedam parę ha developerowi i przeżyje
A ciebie cieszą cudze porażki
Taki kozak jestes
Cytować
+4 #3 Guest 2022-12-06 17:45
Cytuję Pan na wiązownej:
Znam takiego jednego,co najpierw nasadził
Glostera, później zakładał ligę młodych sadowników i szpanował w internetach, przeszedł na Eco, i teraz stoi na targu i kiluje, :⁠-⁠), taki to kozak


Wiadomo co u niego słychać? bo w internetach cisza...
Cytować
+6 #2 Pan na wiązownej 2022-12-06 15:20
Znam takiego jednego,co najpierw nasadził
Glostera, później zakładał ligę młodych sadowników i szpanował w internetach, przeszedł na Eco, i teraz stoi na targu i kiluje, :⁠-⁠), taki to kozak
Cytować
+3 #1 8 gwiazdek 2022-12-06 14:33
Bo tu jest Polin tu nigdy nic nie było i nie będzie tutaj nawet jakby złoto zasadzić to i tak chwast urośnie
Cytować

Powiązane artykuły

X