Zaskakujące właściwości śliwek

Śliwki odgrywają zaskakująco dużą rolę w zapobieganiu osteoporozie, chorobie, która wpływa na gęstość kości i zwiększa ryzyko złamań. Badanie przeprowadzone na kobietach w okresie menopauzy wykazało, że codzienne spożywanie suszonych śliwek ma korzystny wpływ na gęstość kości biodrowej i zapobieganie złamaniom.

Od dawna wiadomo, że śliwki wpływają na zdrowe funkcjonowanie jelit, ale jak się okazuje owoce te wydają się mieć jeszcze bardziej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Jak wynika z badań opublikowanych w „The American Journal of Clinical Nutrition” śliwki są również doskonałym sprzymierzeńcem dla zdrowia kości. W badaniu przeprowadzonym przez kalifornijskich naukowców zbadano wpływ codziennego spożycia 50 lub 100 gramów śliwek na gęstość kości u około 235 kobiet w okresie menopauzy przez rok. Po 6 i 12 miesiącach zbadano gęstość kości i porównano z grupą kontrolną, w której menu nie było śliwek.

Po roku okazało się, że gęstość kości w biodrach kobiet z grupy kontrolnej (które w związku z tym nie otrzymywały suszonych śliwek) zmniejszyła się, podczas gdy u kobiet, które jadły 50 g suszonych śliwek dziennie, utrzymywała się na dobrym poziomie. Ryzyko złamań kości, tzw. wskaźnik FRAX, również wzrosło w grupie kontrolnej po 6 miesiącach, podczas gdy w grupach spożywających od 50 g do 100 gramów śliwek dziennie pozostało bez zmian.

Drugie podobne badanie na suszonych śliwkach przyniosło podobne wyniki. Tam również naukowcy odkryli, że owoce wydają się mieć działanie przeciwzapalne.

Wyniki te naturalnie rodzą pytania o dokładne mechanizmy, dzięki którym śliwki są w stanie zachować gęstość kości, a tym samym spowolnić osteoporozę. Naukowcy nie sformułowali jeszcze rozstrzygających odpowiedzi na to pytanie. Może to być związane z jego działaniem przeciwzapalnym i łagodzeniem stresu oksydacyjnego, które przyczyniają się do utraty masy kostnej. Dalsze badania będą musiały to wykazać, ale w międzyczasie jest już dobrą opcją dla kobiet w okresie menopauzy, aby codziennie dodawać do posiłku około 50 gramów (5-6 sztuk) suszonych śliwek.

Źródło: The Prune Study in The American Journal of Clincal Nutrition za: Plusmagazine; New Food Magazine

Powiązane artykuły

X