Jabłka, gruszki, śliwki, borówki i maliny - najpopularniejsze owoce grudnia

Wśród najpopularniejszych gatunków grudnia Kantar wymienia jabłka, gruszki, śliwki, borówki i maliny. W porównaniu do grudnia 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie borówek, malin i śliwek. W porównaniu do grudnia 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wyniósł aż 56%. 

Podsumowując badania konsumpcji w 2022 roku Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zapytał Polaków o to, jakie informacje o owocach i warzywach najchętniej chcieliby uzyskiwać w punktach sprzedaży. Co drugi kupujący oczekuje informacji o kraju pochodzenia (50%), dalej o odmianach (37%) i regionie Polski, z którego pochodzą sprzedawane owoce i warzywa (35%).

Sposób uprawy jest informacją istotną dla 29% badanych. Co piąty respondent (19%) potrzebuje informacji o sposobie przechowywania produktów. 15% zwraca uwagę na informacje o pochodzeniu ze zrównoważonej produkcji. 8% Polaków chciałoby poznać jaki ślad węglowy jest związany z kupowanymi owocami i warzywami.

Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW. Wraz z monitoringiem konsumpcji badania finansowane były ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Konsumpcja owoców w grudniu 

Podobnie jak w poprzednich latach w grudniu najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 9% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 17% 4-5 razy w tygodniu. 

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 49% badanych. Jedna trzecia (33%) Polaków na początku grudnia jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 2 p.p.).

Więcej niż co czwarta osoba jadła - w tygodniu poprzedzającym badanie - borówki (28%) oraz maliny (26%). 

W stosunku do zeszłego miesiąca wzrosło spożycie czarnej porzeczki (o 4 p.p.), truskawki (o 4 p.p.) oraz borówki (o 3 p.p.), przy czym należy pamiętać, że badani brali pod uwagę także przetwory i mrożonki. 

Rokitnik zakończył rok deklaracjami konsumpcji przetworów na poziomie 11% (wzrost o 36%, 3 p.p.). To oznacza wzrost liczby konsumentów - od poprzedniego badania - o 1 mln. W grudniu soki, musy, syropy, dżemy, oleje i inne preparat charakteryzuje się wysoką zawartością biologicznie aktywnych składników - spożywało 3,6 mln Polaków. 

Wzrost liczby konsumentów owoców w grudniu

W porównaniu do grudnia 2021 roku wzrosło spożycie borówki (o 7 p.p.), malin (o 4 p.p.) oraz śliwek (o 2 p.p.). Wzrostem "grudzień do grudnia" mogą pochwalić się truskawki oraz gruszki (po 1 p.p.). Spożycie jabłek spadło o 3 p.p..

W porównaniu do grudnia 2020 roku również najbardziej wzrosło spożycie borówek, malin i śliwek. W przypadku borówek wzrost wnosi aż 56%.  

W ciągu dwóch lat - grudzień do grudnia - liczba konsumentów malin wzrosła o 44%, a śliwek o 43%.

Borówki w grudniu jadło 9,1 mln Polaków. W skali dwóch lat - grudzień do grudnia - oznacza to wzrost o 3,2 mln konsumentów. 

Maliny jadło w grudniu 9,4 mln Polaków. W porównaniu z grudniem 2020 roku, liczba konsumentów tego gatunku wzrosła o 2,6 mln.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Powiązane artykuły

X