Które owoce jemy w styczniu najchętniej?

Wśród najpopularniejszych gatunków stycznia Kantar wymienia jabłka, gruszki, borówki, maliny i truskawki. W porównaniu do stycznia 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie borówek, gruszek, malin i przetworów z aronii. W przypadku borówek oznacza to wzrost liczby konsumentów o 39%.

W styczniu najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie 9 na 10 Polaków (89%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 12% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 15% 4-5 razy w tygodniu.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 47% badanych. Jedna czwarta (25%) Polaków w styczniu jadła borówki. To więcej niż przed rokiem (o 7 p.p.).

Jedna czwarta osób jadła (w tygodniu poprzedzającym badanie) maliny (24%), jedna piąta truskawki (20%).

Rokitnik odnotował konsumpcję przetworów na poziomie 11%, potwierdzając skalę popularności. Podobny wynik odnotowano w grudniu 2022. Oznacza to deklaracje konsumpcji przez 3 553 711 dorosłych Polaków. 

Wzrost liczby konsumentów owoców w styczniu

W porównaniu do stycznia 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie borówek (o 7 p.p.), gruszek (o 7 p.p.), malin (o 5 p.p.) i przetworów z aronii (o 2 p.p).

W przypadku borówek oznacza to realny wzrost liczby konsumentów o 39%, w przypadku malin o 26%, gruszek o 18%. Przetwory z aronii zanotowały 17% wzrost ilości konsumentów.    

Wzrostem "styczeń do stycznia" mogą pochwalić się także truskawki oraz przetwory z czarnej porzeczki (odpowiedni o 11% i o 6%). Spożycie jabłek utrzymało się na tym samym poziomie.

39% procentowy wzrost ilości konsumentów borówki oznacza 2,3 mln nowych konsumentów. Borówki w styczniu jadło 8,1 mln osób. 

Maliny jadło w styczniu 8,1 mln Polaków. W porównaniu ze styczniem 2022 roku, liczba konsumentów tego gatunku wzrosła o 1,6 mln. W skali dwóch lat - styczeń do stycznia - wzrost wyniósł aż 60%. Maliny zyskały 2,9 mln nowych konsumentów. 

Wyniki badań konsumpcji 2020-2023

Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie. 

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Powiązane artykuły

X