Zwiększy się eksport owoców i ich przetworów z Polski?

Według prognoz IERiGŻ-PIB w sezonie 2011/2012 polski eksport owoców świeżych wyniesie 900 tys. t i będzie wyższy o 35% w porównaniu do sezonu 2010/2011. Główną przyczyną tego wzrostu będzie zwiększenie wolumenu handlu jabłkami, które w strukturze sprzedawanych za granicą owoców stanowią aż 79% (sezon 2009/2010). Instytut ocenia, że wzrośnie on o 46% do poziomu 650 tys. t. Do wzrostu przyczyni sią także zwiększenie wielkości eksportu owoców południowych (reeksportu), który zgodnie z podanymi prognozami może ukształtować się na poziomie 152 tys. t, tj. o 10 tys. t większym niż w sezonie poprzednim.
Oczekuje się również niewielkiego (0,4%) wzrostu wartości eksportu owoców świeżych, co będzie możliwe głównie ze względu na zwiększenie si ę wartości reeksportu (o 9% do poziomu 109 mln euro). Z drugiej strony, wskutek spadku cen, wartość eksportu jabłek obniżyć się ma o 7% w stosunku do sezonu poprzedniego.
Widoczny ma być także wzrost wielkości eksportu przetworów owocowych (7%). Spodziewane jest zwiększenie wolumenu sprzedaży za granicą każdej kategorii produktów przetwórstwa. Najbardziej widoczny ma być jednak wzrost eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (o blisko 30 tys. t, do poziomu 190 tys. t), który będzie rezultatem wzrostu jego produkcji związanego z większymi zbiorami jabłek w 2011 roku. Silnie wzrośnie również wartość wywozu koncentratu (o blisko 21%), którego średnie ceny mogą zwiększyć się nieznacznie w porównaniu do sezonu poprzedniego.
Oczekiwany jest znaczny wzrost wartości eksportu mrożonych owoców, będący efektem wzrostu cen mrożonek, głównie truskawek i porzeczek czarnych (wielkość ich eksportu ma wzrosnąć zaledwie o niespełna 1%). Według prognoz IERiG ˙ Z-PIB w sezonie 2011/2012 wartość sprzedaży zagranicznej mrożonych owoców ma wynieść 392 mln euro.
Źródło:bgz.pl
 

Powiązane artykuły

X