Soczysty jubileusz

kupsDwadzieścia lat stuknęło Stowarzyszeniu Krajowa Unia Producentów Soków. To okazja do docenienia szczególnie zasłużonych odznaczeniami i dyplomami. Dziś liczy ono 35 członków wspierających – producentów soków, nektarów i napojów. Do nich należy 80% produkcji zagęszczonych soków owocowych, z których od 70 do 90% jest eksportowanych.
Dopiero w takiej chwili można sobie uzmysłowić, jak wielkie zmiany zaszły w Polsce. Jeszcze w 1990 r. statystyczny Polak wypijał 1 litr soku na rok. Dziś – 18,8 l, co i tak jest spadkiem w stosunku do rekordowego 2009 r. (21 litrów, czyli średnia europejska). W produkcji soków jesteśmy na 6. miejscu w Europie. Jakość tych soków też jest zupełnie inna. Po wejściu w życie dyrektywy europejskiej, już nie wszystko co wygląda na sok jest sokiem; może być nektarem lub napojem. W branży powstał Dobrowolny System Kontroli, który skuteczniej niż wszelkie inspekcje pozwala usunąć niedociągnięcia w produkcji.
Polska jest drugim w świecie i pierwszym w Europie producentem zagęszczonych soków owocowych. Eksportujemy ok. 40 tys. ton koncentratu z owoców kolorowych i 200-300 tys. ton jabłkowego.
Branża sokownicza to znaczący odbiorca produktów sadowniczych. Najczęściej do przetwórstwa trafiają owoce, które nie spełniają wymogów tych deserowych. Jednak nasi sadownicy produkują coraz więcej owoców dobrej jakości. Czy za kilka lat nie zabraknie przetwórcom surowca? – To jedno z wyzwań dla nas. Musimy przekonywać producentów do zakładania sadów przemysłowych. Wtedy łatwiej będzie uzyskać opłacalność produkcji – mówił Julian Pawlak, prezes KUPS.
Tych i wielu innych ciekawych informacji wysłuchało ponad 200 osób zaproszonych do Windsor Palace Hotel w Jachrance 22-24 maja. Jubileuszowi towarzyszyło bowiem XVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS.

Powiązane artykuły

X