Czy mróz uszkodził niezebrane jabłka?

IMG 5408strat8-10 października w nocy w centrum i na wschodzie Polski notowano przymrozki. Temperatura spadała poniżej zera, sięgając na Mazowszu do -3, -5 stopni C. Tak niska temperatura mogła spowodować uszkodzenia owoców, które nie zostały zebrane.

Jeśli struktura miąższu uległa uszkodzeniu, jabłka nie będą nadawały się do przechowywania. Jednak trudno jednoznacznie określić jaki jest stopień uszkodzeń i czy owoce można przeznaczyć chociażby do krótkotrwałego przechowywania. Zwykle spadek temperatury miąższu poniżej -2 stopni wywołuje już zniszczenia w ścianach komórkowych owoców, w efekcie jabłka z uszkodzeniami, które trafią do komór KA będą szybko ulegać chorobom fizjologiczny. Odporność jabłek na przemarzanie w dużej mierze jest zależne od odmiany a także od zawartości cukrów w soku.

Zachęcamy do wzięcia udziału w ankiecie i odpowiedzenie na pytanie: Czy odniosłeś straty w jabłkach z powodu ostatnich jesiennych przymrozków?

Komentarze  

0 #2 Ciekawy 2022-11-20 14:23
Może kupią i w postaci marmolady. Ten handel idzie jak krew z nosa. Za wolno. Za mało jest przetwórni. Może grupy powinny pomyśleć o jakimś małym przetwórstwie, na koncentrat, zamiast budować takie molochy . A były na to unijne pieniadze. Nigdy by nie brakło surowca.
Cytować
+1 #1 Eskimos 2022-11-20 09:59
Artykół archiwalny, ale teraz to bedą jaja, z tym mrozem
Cytować

Powiązane artykuły

X