Pod Grójcem powstanie nowy zakład przetwórczy

 

Ukraińska grupa T.B. Fruit zbuduje pod Grójcem zakład zajmujący się wytwarzaniem koncentratu jabłkowego oraz produkcją pektyn z wytłoków po jabłkach – informuje PulsBiznesu. Inwestycja ma pochłonąć 25 milionów euro. Budowa ruszy w 2018 lub 2019.  

Według założyciela firmy, Pana Tarasa Barszczowskiego, polskie i ukraińskie koncentraty mają szansę podbić światowy rynek, przebijając tym samym dotychczasowego największego producenta – Chiny. Jego zdaniem Polscy producenci już dawno powinni zająć się dalszym przetwarzaniem produktów ubocznych po produkcji koncentratu jabłkowego.

Wytłoki z jabłek spalane są jako biomasa bądź zużywane jako pasza dla zwierząt. Jednak odpowiednio wysuszone stanowią źródło pektyn, które służą do zagęszczania w produktach spożywczych. Pektyny te pozyskuje się przede wszystkim ze skórek cytryn (brakuje tego surowca), można zatem te braki uzupełniać pozyskanymi z jabłek. Do produkcji około 1 tys. ton pektyn potrzeba 200 tys. jabłek. Aczkolwiek tak wielki producent jabłek, jak Polska, podoła temu wyzwaniu – wyjaśnia Pan Barszczowski

 

Źródło: PulsBiznesu

Powiązane artykuły

X