Zapasy jabłek w UE na dzień 1 stycznia 2019 wynoszą prawie 4, 6 mln ton,  w styczniu 2018 roku było to niecałe 3,1 mln, a w 2017 – 4,2 mln  ton. 

Zapasy jabłek w Polsce wynosiły 1 stycznia wynosiły 1,474 tys. ton, co oznacza, że w grudniu z naszych chłodni ubyło 231 tys. ton. Największą część zapasów stanowi Idared – 320 tys.  ton, na drugim miejscu pod względem ilości w chłodniach jest Red Jonaprince – 200 tys. ton, kolejny jest Golden Delicious – 140 tys. ton, Gala 135 tys. ton oraz Ligol – również 130 tys. ton.

Warto przyjrzeć się jednak danym, jakich odmian ubywa z  polskich przechowalni najszybciej. Niekwestionowanym liderem pod względem sprzedaży jest Szampion – 160 tys. ton. Idareda sprzedaliśmy 40 tys. ton, Jonagoldów i Ligola po 20 tys. ton. 

Pod względem wielkości zapasów w EU na drugim miejscu są Włosi, którzy przechowują ponad 1.328 tys. ton jabłek. Zdecydowanie największą ilość we włoskich chłodniach zajmuje Golden Delicious – ponad 560 tys. ton. Na sprzedaż czeka również ponad 160 tys. ton Red Deliciousa, 111 tys. ton Fuji oraz 110 tys. ton Gali.

Francuzi przechowują jeszcze ponad 570 tys. ton, a Niemcy 370 tys. ton. 

 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia