Afera z koncentratem ze zgniłych jabłek

W ostatnich dniach Włochami wstrząsnęła afera z fałszywym koncentratem jabłkowym w tle. Do tej pory aresztowano ośmiu włoskich biznesmenów, którzy sprowadzali z Serbii koncentrat jabłkowy, który nie dość, że posiadał fałszywe certyfikaty ekologiczne, to w dodatku produkowany był ze … zgniłych jabłek.

Stwierdzono, że koncentrat produkowany był z jabłek z uprawy konwencjonalnej, certyfikaty ekologiczne były podrabiane, tłoczono jabłka zgniłe, a produkt wprowadzano na rynek jako wyprodukowany na terenie UE.

W koncentracie stwierdzono wysokie stężenie szkodliwej dla ludzi mykotoksyny – patuliny. Aresztowano ośmiu Włochów zamieszanych w handel, a sześć firm, które importowały z Serbii skoncentrowany sok ze zgniłych jabłek jest już zamkniętych.

Według włoskich mediów, przedsiębiorcy w bardzo krótkim czasie dorobili się ogromnych zysków na handlu podrabianym ekologicznym koncentratem. Produkt pojawił się na rynku europejskim jako ekologiczny, generując zysk w wysokości 6,5 mln euro.

Jak nieoficjalnie podaje jeden z serbskich serwisów, firma produkująca koncentrat to „Perfect fruits” z siedzibą w belgradzkiej dzielnicy Rakovica.  Właściciel firmy, Aleksandar Ramović, potwierdził, że prowadzi interesy z Włochami, jednak nie przyznał się do winy.

 

Powiązane artykuły

Czy Twoja gleba ma już paszport?

Czy czeka nas parchowy rok?

Po co przechowywać jabłka po gradzie?

X