Dar polskich plantatorów dotarł do lekarzy w Bergamo i w Turynie

Nasze polskie soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających – dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Część do Bergamo do szpitala dell'Ospedale Papa Giovanni XXIII, część do Szpitala Uniwersyteckiego w Turynie. Przetwory zostały przekazane przez plantatorów i przetwórców na znak solidarności w czasach pandemii. 

Przetwory trafiły do personelu medycznego i sanitarnego oddziałów zajmujących się pacjentami COVID-19. Szpital im. Papieża Jana XXIII jest największą placówką w Bergamo, uznawanym za epicentrum epidemii we Włoszech. Piemont to jeden z włoskich regionów najbardziej dotkniętych pandemią koronawirusa. Turyński Szpital Uniwersytecki to największy tego typu zespół podmiotów sektora medycznego we Włoszech i w Europie.

W sumie przekazano ponad 4500 sztuk przetworów. Zbiórkę zorganizowali plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych, którzy na co dzień współpracują w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!".

Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym okresie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach! Dziękuję! – powiedział dr Antonio Scarmozzino, Dyrektor w turyńskim Azienda Ospedaliero Universitaria Città della Salute e della Scienza.

Dla wszystkich Polaków nasze najserdeczniejszye podziękowania za waszą bliskość. Tak jak historia wiąże nasze narody, tak dziś, tak silnie dotknięci, jesteśmy głęboko wdzięczni za wszystko co dla nas czynicie – dodał dr Libero Ciuffreda, Dyrektor Departamentu Onkologii AOU Città della Salute e della Scienza.

Połowa zebranych przez plantatorów przetworów , od kilku dni, dystrybuowana jest w najbardziej potrzebujących wsparcia warszawskich szpitalach. Akcję koordynuje Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

– W imieniu Samorządu Studentów WUM, jak i wszystkich obdarowanych pięknie dziękujemy wszystkim Plantatorom za ich dary i za ich dobre serca. Poprosimy o przekazanie naszych wyrazów wdzięczności i podziękowań – powiedziała Agnieszka Stępień, Kierownik Biura Informacji i Promocji, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Nie możemy być obojętni. Przekazaliśmy przetwory pracującym na pierwszej linii na oddziałach dla chorych na COVID-19 jako wyraz wsparcia dla polskiego i włoskiego personelu medycznego. W tym trudnym okresie ta inicjatywa mobilizuje i łączy – powiedział Piotr Nowak z firmy Korab Garden, jeden z inicjatorów zbiórki, plantator i producent soków z aronii.

Plantatorzy chcieli aby przekazanym produktom towarzyszyło przesłanie: „Wysyłamy to co dziś najcenniejsze, czyli przetwory. Chcemy by cieszyły tych, których praca wzbudza nasz podziw. W ten sposób chcemy powiedzieć, że jesteśmy z Wami!”.

W mediach społecznościowych materiały na temat akcji obejrzało już ponad 500 tys. osób. Informacje udostępniali miłośnicy owoców jagodowych oraz liczna i aktywna Polonia. Fakt przekazania, nawet symbolicznego, wsparcia z Polski okazał się bardzo ważny. Nie bez znaczenia jest też fakt, że w czasach stanu wojennego w Polsce to właśnie mieszkańcy Turynu zaangażowali się w pomoc dla Polski. W latach 80-tych włoskie związki zawodowe wspierały Solidarność, a Turyn odegrał wtedy rolę szczególną, z uwagi na więzy łączące związkowców z zakładów Fiata z metalowcami z FSO.

Serdeczne podziękowania plantatorzy kierują w stronę Pani Ambasador Anny Marii Anders, Pani Konsul Generalnej Adrianny Siennickiej, Pani Agnieszki Hoppen-Klikowicz, radcy-minister Ambasada RP w Rzymie, bez pomocy których inicjatywa nie zyskałaby tak szerokiego zasięgu.  

Darczyńcy:

Korab Garden - soki aroniowe, Borówkowa Dolina - soki z borówki 100%, Berry Good - soki borówkowe w różnych smakach, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata i Kazimierz Wasiak - konfitury borówkowe, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek. Bluehaskap Anna Litwin - konfitury jagoda kamczacka i mini kiwi, Plantin, Tadeusz Kusibab - soki, liofilizat i liofilizat sproszkowany jagody kamczackiej, Przetwory z Borówki, Agnieszka Jarosińska - konfitury borówkowe, Barbara i Bogusław Wilk - soki agrestowe, Gospodarstwo Ogrodnicze Krupińscy - dżemy z jagody kamczackiej. BiGrim, Grzegorz Maryniowski - soki z malin EKO, soki  z rokitnika 100% EKO, soki  z jabłek czerwonomiąższowych, Karolina i Łukasz Bednarczyk, plantacja Bednarczyk Berries - plantatorzy mini-kiwi. Borówka Amerykańska Leśniewscy - Zakrocz – dżemy borówkowe. Ministerstwo Borówki – dżemy borówkowe. Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, Aleksandra Buła - soki z jagody kamczackiej, soki agrestowe, dżemy z czerwonej porzeczki, dżemy z agrestu. Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej - dżemy z jagody kamczackiej. Nutracevit - proszek z jagody kamczackiej, źródło antocyjanów, BIOHASKAP Vitality.

Źródło: polskiesuperowoce.pl

Powiązane artykuły

X