Targowiska zamknięte do odwołania przez nieodpowiedzialne zachowanie kupujących

Podczas gdy coraz więcej gmin decyduje się wznowić handel na targowiskach, w Skarżysku-Kamiennej zaledwie po jednym dniu funkcjonowania, miejskie targowiska ponownie zostają zamknięte do odwołania!

Po wprowadzeniu stanu epidemii, większość samorządów zdecydowała o zamknięciu miejscowych targowisk, nie pomagały apele ministra rolnictwa, mieszkańców i producentów żywności, samorządowcy z nielicznymi wyjątkami pozostawali nieugięci. Poruszaliśmy ten temat w artykule: https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/z-kraju/8189-minister-swoje-a-samorzadowcy-swoje.

W czasie, gdy coraz więcej mówi się o potrzebie odmrażania gospodarki i rząd łagodzi obostrzenia, kolejne gminy znoszą zakaz handlu na targowiskach, od 29 kwietnia zostaje przywrócona działalność targowiska gminnego w Nowym Mieście. Od poniedziałku zacznie funkcjonować także „Mały targ” w gminie Czerwińsk nad Wisłą,  targowisko w Nowym Przybojewie wznowi działalność 15 maja. 

Z kolei Konrad Bolesław Krönig, prezydent Skarżyska-Kamiennej z powodu nieprzestrzegania zasad przez kupujących, zdecydował o zamknięciu wszystkich targowisk znajdujących się na terenie miasta. Decyzja jest uzasadniona nieodpowiedzialnym zachowaniem dużej części kupujących i nieprzestrzeganiem przez nich wymogów bezpieczeństwa i obowiązujących obostrzeń.

 (…) duża część osób robiących zakupy na targowiskach nie dostosowuje się do obowiązujących zasad, które mają zapobiegać ryzyku rozprzestrzeniania się koronawirusa. Duża część osób nie zachowywała wymaganego dystansu od innych, nie nosiła maski ochronnej lub nosiła ją w nieodpowiedni sposób, np. odsłaniając nos. Zdarzały się również przypadki zrywania taśmy zabezpieczającej i próby opuszczenia lub dostania się na teren targowisk wyłączonymi wejściami. – możemy przeczytać na stronie urzędu miasta Skarżyska-Kamiennej.

Przypominamy, że na prośbę ministra rolnictwa Główny Inspektor Sanitarny przedstawił wytyczne jakie musza być spełnione, żeby targowiska mogły funkcjonować. GIS zezwala na prowadzenie handlu pod warunkiem przestrzegania podstawowych zasad higieny, do których należą:

1. Stosowanie właściwej higieny rąk

2. Zachowywanie higieny kaszlu i oddychania

3. Przestrzeganie zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością

4. Ograniczenie bliskiego kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego

5. Zachowanie bezpiecznej odległości klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)

6. W miarę możliwości korzystanie głównie z płatności bezgotówkowych

 Niestety okazuję się, że nie wszyscy potrafią się do nich zastosować…

Powiązane artykuły

X